Αγία Σοφία: Το κιτς σόου του Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης - Φωτορυθμικά και επιγραφή «1453»

Αγία Σοφία: Το κιτς σόου του Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης - Φωτορυθμικά και επιγραφή «1453» Facebook Twitter
0

Με ένα σόου κιτς αισθητικής, η Τουρκία γιόρτασε τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν από την εκδήλωση, ακούστηκε μεταξύ άλλων το μήνυμα «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Λίγο αργότερα πάνω από την Αγία Σοφία, μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας σχηματίστηκε εικόνα του Μωάμεθ του Πορθητή με την επιγραφή της χρονολογίας «1453». 

Βίντεο από τους χθεσινούς εορτασμούς:

Τον τόνο για το «πανηγυρικο» κλίμα για την επέτειο των 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει ο Τούρκος πρόεδρος με ανάρτηση στο Twitter, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο πως πρόκειται «για μια από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία της χώρας του». «Χρόνια Πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη», έγραψε.

Ο  Ερντογάν συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί με τους τέσσερις μιναρέδες.

Την Παρασκευή, μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαβάσει στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία σε μαθητές ισλαμικών σχολείων.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του νεόκτιστου τεμένους που αποτελούσε προσωπικό όνειρο του Ερντογάν από τότε που ήταν ακόμη δήμαρχος της πόλης. «Για μεγάλο διάστημα δεν επιτρεπόταν εδώ η κατασκευή τζαμιού. Οι πιστοί έπρεπε να γονατίζουν πάνω σε εφημερίδες. Μετά από αγώνα 150 ετών η Κωνσταντινούπολη αποκτά ένα ακόμα σημαντικό τζαμί», δήλωσε. 

Για τον πρόεδρο Ερντογάν το τζαμί στη πλατεία Ταξίμ είναι απλά ένα ακόμα βήμα προς τη ριζική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, όπως την υποσχέθηκε μετά την νίκη στις εκλογές του 2011. Το σχέδιο Ερντογάν περιλάμβανε την κατασκευή συνολικά εννέα νέων κτιρίων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM