Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter
0

Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν, από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όπως μεταδίδει το BBC.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό, τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς Σέναγια Πλόσαντ και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική της Ρωσίας, ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές. Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές αυτές, οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του καμικάζι, ενός 23χρονου.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο στην έκρηξη, προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε επίσης το Interfax.

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter

  

Η ανώτερη αστυνομική ερευνήτρια, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

«Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να άρχισει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες. Θεωρούμε ότι η ενέργεια του αυτή συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ακόμη περισσότερα θύματα», δήλωσε η Πετρένκο.


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στο Facebook πως η έκρηξη ήταν μία «τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με το BBC, έχει ξεκινήσει έρευνα της αντιτρομοκρατικής, αλλά ερευνώνται και άλλα ενδεχόμενα κίνητρα.

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε νωρίτερα ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Το μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι το 19ο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα, αλλά δεν είχε υποστεί επιθέσεις μέχρι σήμερα. Ωστόσο, επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς στη Ρωσία. Το 2010, 38 άτομα σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας.

Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί, μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση, σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM