Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter
0

Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν, από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όπως μεταδίδει το BBC.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό, τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς Σέναγια Πλόσαντ και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική της Ρωσίας, ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές. Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές αυτές, οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του καμικάζι, ενός 23χρονου.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο στην έκρηξη, προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε επίσης το Interfax.

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter

  

Η ανώτερη αστυνομική ερευνήτρια, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

«Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να άρχισει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες. Θεωρούμε ότι η ενέργεια του αυτή συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ακόμη περισσότερα θύματα», δήλωσε η Πετρένκο.


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στο Facebook πως η έκρηξη ήταν μία «τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με το BBC, έχει ξεκινήσει έρευνα της αντιτρομοκρατικής, αλλά ερευνώνται και άλλα ενδεχόμενα κίνητρα.

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε νωρίτερα ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Το μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι το 19ο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα, αλλά δεν είχε υποστεί επιθέσεις μέχρι σήμερα. Ωστόσο, επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς στη Ρωσία. Το 2010, 38 άτομα σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας.

Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί, μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση, σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM