ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter
0

Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν, από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όπως μεταδίδει το BBC.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό, τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα στους σταθμούς Σέναγια Πλόσαντ και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική της Ρωσίας, ένας δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές. Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές αυτές, οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του καμικάζι, ενός 23χρονου.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο στην έκρηξη, προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε επίσης το Interfax.

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter

  

Η ανώτερη αστυνομική ερευνήτρια, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα.

«Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να άρχισει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες. Θεωρούμε ότι η ενέργεια του αυτή συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ακόμη περισσότερα θύματα», δήλωσε η Πετρένκο.


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στο Facebook πως η έκρηξη ήταν μία «τρομοκρατική ενέργεια». Σύμφωνα με το BBC, έχει ξεκινήσει έρευνα της αντιτρομοκρατικής, αλλά ερευνώνται και άλλα ενδεχόμενα κίνητρα.

Αγία Πετρούπολη: 11 οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό Facebook Twitter

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε νωρίτερα ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατικής επίθεσης. Ο Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

 

Το μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι το 19ο πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα, αλλά δεν είχε υποστεί επιθέσεις μέχρι σήμερα. Ωστόσο, επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς στη Ρωσία. Το 2010, 38 άτομα σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας.

Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί, μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση, σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ουγγαρία θα χαρακτηρίσει την Antifa τρομοκρατική οργάνωση, ακολουθώντας τον Τραμπ

Διεθνή / Η Ουγγαρία θα χαρακτηρίσει την Antifa τρομοκρατική οργάνωση, ακολουθώντας τον Τραμπ

Στην Ουγγαρία, πάντως, οι αντιφασιστικές ομάδες σπάνια δραστηριοποιούνται πολιτικά, καθώς ο Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz διατηρούν σχεδόν απόλυτη εξουσία τα τελευταία 15 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Διεθνή / Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify, καταγγέλλοντας ότι τα έσοδα των καλλιτεχνών καταλήγουν να χρηματοδοτούν στρατιωτικές τεχνολογίες μέσω των επενδύσεων του Daniel Ek σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για πολεμική χρήση
LIFO NEWSROOM
Μπαλί: Τέλος στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων μετά τις φονικές πλημμύρες - «Καμπανάκι» για τον μαζικό τουρισμό

Διεθνή / Μπαλί: Τέλος στην ανέγερση νέων ξενοδοχείων μετά τις φονικές πλημμύρες - «Καμπανάκι» για τον μαζικό τουρισμό

Το αποκαλούμενο «νησί των θεών» έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια, με ντόπιους και τουρίστες να διαμαρτύρονται για την κυκλοφοριακή συμφόρηση, τη ρύπανση και τη συμπεριφορά των ξένων που συνοδεύουν τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα που πλέον κατακλύζουν το νησί
LIFO NEWSROOM
Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ καταστρέφει το όνειρο ενός παλαιστινιακού κράτους

Η ισραηλινή ακροδεξιά, υπό τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, αποδομεί τη Δυτική Όχθη και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενισχύοντας τον πλήρη στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο - Εκτοπισμοί, κλείσιμο σχολείων, έλεγχος φόρων και περιορισμοί κυκλοφορίας αλλάζουν δραματικά τον χάρτη
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ένας αξιόλογος γιος» - Το αιχμηρό σχόλιο στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ

Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός
LIFO NEWSROOM
Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM