Αφιερωμένο στην Ινδή κυτταρική βιολόγο δρ. Kamal Ranadive το doodle google

Αφιερωμένο στην Ινδή κυτταρική βιολόγο δρ. Kamal Ranadive το doodle google Facebook Twitter
0

Η Google τιμά στο σημερινό της doodle τα 104 χρόνια από τη γέννηση της Ινδής κυτταρικής βιολόγου, Dr. Kamal Ranadive.

H Kamal Ranadive είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή της έρευνα για τον καρκίνο και την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Η Kamal Samarath, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, έγινε γνωστή ως dr. Kamal Ranadive. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 στην Πούνε της Ινδίας. Η ενθάρρυνση του πατέρα της να ακολουθήσει τις ιατρικές σπουδές, την ώθησε να διακριθεί ακαδημαϊκά στη βιολογία.

Το 1949 έκανε διδακτορικό στην κυτταρολογία και τη μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Ινδικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICRC).

Μετά από υποτροφία στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ, επέστρεψε στη Βομβάη και στο ICRC, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών στη χώρα.

Ως διευθύντρια του ICRC και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου μέσα από έρευνα στα ζώα, η δρ. Ranadive ήταν από τους πρώτους ερευνητές στην Ινδία, που ανέδειξαν τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου του μαστού και κληρονομικότητας και εντόπισαν τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών.

Μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί λέπρα και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Το 1973, η δρ. Ranadive και 11 συνάδελφοι της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Επιστημόνων Γυναικών (IWSA) για να υποστηρίξουν τις γυναίκες σε επιστημονικούς τομείς.

Μετά τη συνταξιοδότησή της το 1989, εργάστηκε σε αγροτικές κοινότητες στη Μαχαράστρα, εκπαιδεύοντας τις γυναίκες ως εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας συγχρόνως εκπαίδευση στην υγεία και στη διατροφή.

Η δρ. Kamal Ranadive πέθανε το 2001 σε ηλικία 83 ετών.

Doodle google Facebook Twitter
Kamal Ranadive
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

Διεθνή / John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

Η απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Hopfield και Hinton επιβραβεύει τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Διεθνή / Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Τα επιτεύγματα των δύο επιστημόνων αποτελούν βασικούς πυλώνες της φυσικής επιστήμης, ανοίγοντας νέους δρόμους στη χρήση των υπολογιστών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
LIFO NEWSROOM