Αφγανιστάν: Ταλιμπάν έριξαν σπρέι πιπεριού σε διαδηλώτριες στην Καμπούλ

Ταλιμπάν έριξαν σπρέι πιπεριού σε διαδηλώτριες στην Καμπούλ Facebook Twitter
EPA/Φωτογραφία Αρχείου
0

Δυνάμεις των Ταλιμπάν απάντησαν με σπρέι πιπεριού εναντίον μιας ομάδας γυναικών, που διαδήλωσαν χθες στην Καμπούλ ζητώντας δικαιώματα στην εργασία και την εκπαίδευση.

Περίπου 20 γυναίκες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ την Κυριακή, φωνάζοντας «ισότητα και δικαιοσύνη» και κρατώντας πανό που έγραφαν «δικαιώματα των γυναικών, ανθρώπινα δικαιώματα», όπως ανέφερε ανταποκριτής του AFP.

Η διαμαρτυρία διαλύθηκε αργότερα από τους μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο.

«Όταν ήμασταν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ ήρθαν τρία οχήματα των Ταλιμπάν και μαχητές από ένα από αυτά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού πάνω μας», είπε μια γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας.

«Το δεξί μου μάτι άρχισε να καίει. Είπα σε έναν από αυτούς: «Ντροπή σου», και μετά έστρεψε το όπλο του προς το μέρος μου» συνέχισε.

Δύο άλλοι διαδηλωτές είπαν ότι μία από τις γυναίκες χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αφού το σπρέι της προκάλεσε αλλεργική αντίδραση στα μάτια και το πρόσωπό της.

Ανταποκριτής του AFP είδε έναν μαχητή να κατάσχει ένα κινητό τηλέφωνο από έναν άνδρα που βιντεοσκοπούσε τη διαδήλωση.

Η σκληροπυρηνική ισλαμιστική ομάδα έχει απαγορεύσει τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις και έχει συχνά παρέμβει για να διαλύσει με βίαιο τρόπο συγκεντρώσεις, που διεκδικούν δικαιώματα για τις γυναίκες.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν εμποδίσει τις γυναίκες υπαλλήλους του δημόσιου τομέα να επιστρέψουν στην εργασία τους, πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν ακόμη ανοίξει ξανά για τα κορίτσια και τα δημόσια πανεπιστήμια είναι κλειστά.

Επίσης, απαγορεύεται οι γυναίκες να κάνουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων εάν δεν συνοδεύονται από άνδρα συγγενή τους.

Οι αρχές έχουν εκδώσει ακόμα κατευθυντήριες γραμμές που εμποδίζουν τα τηλεοπτικά κανάλια να μεταδίδουν σίριαλ με γυναίκες ηθοποιούς.

Πολλές γυναίκες ζουν κρυμμένες και υπό τον φόβο ενός καθεστώτος, διαβόητου για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ