Αφγανιστάν: Σχεδόν 2.300 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από επιθέσεις Ταλιμπάν και τζιχαντιστών το 2017

Αφγανιστάν: Σχεδόν 2.300 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από επιθέσεις Ταλιμπάν και τζιχαντιστών το 2017 Facebook Twitter
1

Σχεδόν 2.300 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν από ισλαμιστές και τζιχαντιστές το 2017, αριθμός που αποτελεί τον βαρύτερο απολογισμό που έχουν προκαλέσει ποτέ μέσα σ' έναν χρόνο, γνωστοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Οι 57 επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι και ενέργειες που πήραν άλλες μορφές στοίχισαν τη ζωή σε 605 άμαχους και τραυμάτισαν άλλους 1.690 (+17% σε ετήσια βάση). Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τις νάρκες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς οι συγκεριμένες ενέργειες μετατράπηκαν στην κυριότερη αιτία θανάτων και τραυματισμών στη σύρραξη, προκαλώντας περισσότερα θύματα από ό,τι οι χερσαίες μάχες, ανέφερε η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) στην ετήσια έκθεσή της για τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

«Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε ήδη το 2018», σημείωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο, υπενθυμίζοντας ότι στις τρεις μεγάλες επιθέσεις στην Καμπούλ και αυτή εναντίον των γραφείων της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children στην Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) σκοτώθηκαν πάνω από 130 άνθρωποι και άλλοι 250 τραυματίστηκαν μέσα σε δέκα ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου.

Για τέταρτη συναπτή χρονιά, ο συνολικός ετήσιος απολογισμός των 3.438 νεκρών και των 7.015 των τραυματιών ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 θυμάτων –10.453 το 2017– μολονότι ήταν μειωμένος κατά 9% εν συγκρίσει με το 2016, κυρίως λόγω της ύφεσης των εχθροπραξιών μεταξύ ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι πιο περίπλοκες ενέργειες (εκρήξεις βομβών που ακολουθήθηκαν από εφόδους ενόπλων) προκάλεσαν το 22% του συνόλου των θυμάτων. Επρόκειτο για «τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέσα σε μόλις μια χρονιά (από αυτόν τον τύπο ενεργειών) αφότου η UNAMA άρχισε να καταγράφει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στην αφγανική σύρραξη το 2009», επέμεινε ο ΟΗΕ.

«Κόσμος σκοτώνεται ενώ επιδίδεται στις καθημερινές του δραστηριότητες: ενώ μετακινείται με λεωφορεία, ενώ προσεύχεται στα τεμένη, ή απλούστατα επειδή πέρναγε μπροστά από ένα κτίριο που έγινε στόχος», επισήμανε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον ειδικά των μελών θρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως των σιιτών και των τεμενών τους, πρωτίστως στην Καμπούλ και στη Χεράτ (δυτικά), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση των επιθέσεων που γίνονται αδιακρίτως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, πάνω απ' όλα στην Καμπούλ, όπου καταγράφηκε το 16% του συνόλου των θυμάτων το 2017.

Ο ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για περίπου τα δύο τρίτα των θυμάτων (65%) στους αντάρτες (το 42% στους Ταλιμπάν, 10% στο ΙΚ, 13% σε δράστες που δεν είναι σαφές ποιοι ήταν), για το 13% των θυμάτων στις κυβερνητικές δυνάμεις και για το 2% στις ξένες δυνάμεις.

Με την αύξηση των αεροπορικών επιδρομών το 2017, τόσο των αφγανικών όσο και των αμερικανικών, εναντίον των Ταλιμπάν και εναντίον του ΙΚ, τα θύματα βομβαρδισμών που έγιναν κατά λάθος αυξήθηκαν κατά 7% από το 2016, στους 295 νεκρούς και τους 336 τραυματίες. Επρόκειτο για τον «πιο βαρύ απολογισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων από το 2009».

Σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής του ΟΗΕ, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν στις επιδρομές των αμερικανικών δυνάμεων, των μόνων που συνεχίζουν να εξαπολύουν επιδρομές αυτού του είδους μεταξύ των χωρών της διεθνούς αποστολής: παρά τη μείωση του αριθμού των εξόδων αεροσκαφών (25 την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, έναντι 40 των αφγανών χειριστών), τα αμερικανικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 154 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 92 σε 49 επιχειρήσεις.

Ο αριθμός των γυναικών (+22%) και των παιδιών (+33%) που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιδρομές κατέγραψε ιδιαίτερη αύξηση.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM
Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM
Σοκαρισμένος ο Επίτροπος της ΕΕ από τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε Shein και Temu

Διεθνή / Σοκαρισμένος ο Επίτροπος της ΕΕ από τους κινδύνους ορισμένων προϊόντων που πωλούνται σε Shein και Temu

Ευρείας κλίμακας επιχείρηση «μυστικού καταναλωτή» ετοιμάζει η Ε.Ε. για να εντοπίσει επικίνδυνα προϊόντα – Σκέψεις για κατάργηση του αφορολόγητου των 150 ευρώ και δημιουργία ενιαίας τελωνειακής αρχής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Το Αφγανιστάν έχει πληθυσμό περί τα 30 εκατομμύρια και λόγω εμφυλίου έχει 2400 νεκρούς κατ' έτος.Εμείς εδώ είμαστε περί τα 10 εκατομμύρια και έχουμε περίπου 800 νεκρούς κατ' έτος από τα τροχαία.Ακριβώς ίδια αναλογία. Απλά εμείς έχουμε πιο ακριβά όπλα.Στα Δεκεμβριανά είχαμε περί τους 1000 νεκρούς ανά ημέρα.