Αφγανιστάν: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ Facebook Twitter
EPA
0

Η τρομοκρατική οργάνωση του ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η ομάδα έκανε τη δήλωση μέσω του καναλιού της στο Telegram. «Με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού, οι στρατιώτες του Χαλιφάτου στοχοποίησαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ με έξι ρουκέτες Katyusha», ανέφερε η δήλωση.

Παράλληλα, οι αντιπυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ αναχαίτισαν ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ νωρίς τη Δευτέρα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν τους βασικούς διπλωμάτες τους από το Αφγανιστάν τις τελευταίες ώρες.

Τα αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να αποχωρήσουν από την Καμπούλ μέχρι αύριο Τρίτη, αφού μαζί με τους συμμάχους έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εκκένωση στην ιστορία, μεταφέροντας εκτός Αφγανιστάν 114.000 δικούς τους πολίτες και Αφγανούς, που τους βοήθησαν.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το «βασικό» διπλωματικό προσωπικό αποσύρθηκε το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, δεν ανέφεραν αν μεταξύ τους είναι και ο κορυφαίος απεσταλμένος Ross Wilson, που αναμένεται να είναι από τους τελευταίους που θα αποχωρήσουν πριν από τα ίδια τα στρατεύματα.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι πρώτες αναφορές δεν έδειχναν απώλειες των ΗΠΑ από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν στο αεροδρόμιο.

Οι ρουκέτες ήταν η τελευταία κίνηση μετά την μαζική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έξω από τις πύλες του αεροδρομίου την Πέμπτη, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες Αφγανοί και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για νέες επιθέσεις, ενώ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους.

Σε μία από αυτές, την Κυριακή, σύμφωνα με τις αμερικανικές δυνάμεις απετράπη απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας.

Η προθεσμία για την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων διατάχθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εκπληρώνοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ταλιμπάν από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πιο μακροχρόνιου πολέμου της Ουάσιγκτον.

Έχοντας όμως αποτύχει να προβλέψει ότι οι Ταλιμπάν θα κατακτούσαν τόσο γρήγορα τη χώρα, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ αναγκάστηκαν σε μια βιαστική εκκένωση. Θα αφήσουν πίσω τους χιλιάδες Αφγανούς που βοήθησαν δυτικές χώρες και μπορεί να πληρούσαν τις προϋποθέσεις για εκκένωση αλλά δεν τα κατάφεραν εγκαίρως.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα προχωρήσουν σε βεντέτες. Ισχυρίζονται δε, ότι μόλις φύγουν οι Αμερικανοί, η χώρα θα είναι επιτέλους ειρηνική για πρώτη φορά σε περισσότερα από 40 χρόνια.

Αλλά αμέτρητοι Αφγανοί, ειδικά στις πόλεις, φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν, παρά τις διαβεβαιώσεις, θα αποδειχθούν και πάλι αδίστακτοι όπως πριν. Τα Ηνωμένα Έθνη είπαν ότι ολόκληρη η χώρα αντιμετωπίζει τώρα μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση, αποκομμένη από την εξωτερική βοήθεια εν μέσω ξηρασίας, μαζικού εκτοπισμού και COVID-19.

«Η προσπάθεια εκκένωσης έχει αναμφίβολα σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και αυτές οι προσπάθειες είναι αξιέπαινες», δήλωσε ο επικεφαλής των προσφύγων του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι.

«Αλλά όταν τελειώσει η αερομεταφορά και η φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών, περίπου 39 εκατομμύρια, θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν. Μας χρειάζονται - κυβερνήσεις, ανθρωπιστές, απλοί πολίτες - για να μείνουμε μαζί τους» πρόσθεσε.

Αφγανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η τελευταία επίθεση πραγματοποιήθηκε από το πίσω μέρος ενός οχήματος. Το πρακτορείο ειδήσεων Pajhwok ανέφερε ότι αρκετές ρουκέτες έπληξαν διάφορα μέρη της αφγανικής πρωτεύουσας.

«Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι και ανησυχούν για το μέλλον, ανησυχούν ότι η εκτόξευση των ρουκετών μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Farogh Danish, κάτοικος της Καμπούλ κοντά στα συντρίμμια του αυτοκινήτου από το οποίο εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες.

Την Κυριακή, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι από αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοτώθηκε ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους που ετοιμαζόταν να επιτεθεί στο αεροδρόμιο.

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη. 

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Δευτέρα, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ακραίο κίνδυνο.

Οι Ταλιμπάν θα αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αμερικανική αποχώρηση την Τρίτη, δήλωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ, επικαλούμενο άγνωστη πηγή των Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες του Reuters/Telegraph/Independent

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM