Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους Facebook Twitter
Τζόρτζια Μελόνι / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Δεκάδες Ιταλοί αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που αναπτύχθηκαν από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι σε κέντρα μεταναστών στην Αλβανία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφού οι εγκαταστάσεις -που επαινέθηκαν ως πρότυπο για τη μείωση των αφίξεων προσφύγων- είναι άδειες εδώ και εβδομάδες.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι θα δέχονταν έως και 3.000 άνδρες τον μήνα, περισσότεροι από 50 αστυνομικοί μετακινήθηκαν πίσω στην Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί έφυγαν το Σαββατοκύριακο, με την παρουσία τους στην Αλβανία να θεωρείται «περιττή».

Από το άνοιγμά τους στις 11 Οκτωβρίου, μόνο 24 αιτούντες άσυλο έχουν σταλεί στα κέντρα στην Αλβανία, με στόχο τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους. Πέντε πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν για λίγο περισσότερο από 48 ώρες.

Όλοι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία αφού Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομη την κράτησή τους στην Αλβανία πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τη Ρώμη. Με τον τρόπο αυτό οι δικαστές υποστήριζαν την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) της 4ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής αν δεν θεωρηθεί ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.

Ως αποτέλεσμα, τα κέντρα -τα οποία παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως νέο μοντέλο για τον τρόπο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός της ΕΕ- είναι άδεια για περισσότερο από ένα μήνα.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση πασχίζει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό -περικόπτοντας κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση- τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τη συμφωνία, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, ως «οικονομική καταστροφή».

«Αποστολή εξετελέσθη!» δήλωσε ο Ρικάρντο Μάγκι, πρόεδρος του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Più Europa (Περισσότερη Ευρώπη). «Η κυβέρνηση πέτυχε την προσπάθεια επαναπατρισμού. Μετανάστες; Όχι, Ιταλούς χειριστές που στάλθηκαν στην Αλβανία, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέχρι το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση πρώτα σπατάλησε ένα τεράστιο ποσό δημόσιου χρήματος, στη συνέχεια, με τα κέντρα να αδειάζουν, έφερε πίσω στην Ιταλία κάποιο αστυνομικό προσωπικό και τώρα επιστρέφουν στην πατρίδα τους ακόμη και κοινωνικοί λειτουργοί. Πρόκειται για μια επονείδιστη αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα έχει οδηγήσει σε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από ακροδεξιά κόμματα ότι εμπόδιζαν το σχέδιο.

Ο Νίκολα Γκρατέρι, ο επικεφαλής εισαγγελέας της Νάπολης και ένας από τους πιο έγκυρους δικαστές στην Ιταλία, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα: «Πρέπει να σταματήσουμε να επιτιθέμεθα στους δικαστές μόνο και μόνο επειδή δεν μας αρέσει μια απόφαση.

«Δεν θέλω να δώσω μια πολιτική κρίση, αλλά λέω ότι αυτή τη στιγμή στην Αλβανία υπάρχουν 250 αστυνομικοί που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα. Είναι σπατάλη να κρατάμε 250 αστυνομικούς σε αποστολή στην Αλβανία, γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τους φέρουμε πίσω στην Ιταλία, όπου παλεύουμε με την έλλειψη προσωπικού για χιλιάδες αστυνομικούς» τόνισε.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα κέντρα στην Αλβανία «θα παραμείνουν ανοιχτά και λειτουργικά» και ότι οι μεταθέσεις στην Ιταλία έγιναν σύμφωνα με τις ανάγκες σε προσωπικό. Ωστόσο, διακυβεύεται η αξιοπιστία της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αφού κατέστησε τη μετανάστευση κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Στο παρελθόν έχει επικρίνει τους προκατόχους της για τη δαπάνη δημόσιου χρήματος για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Η θαλάσσια μεταφορά με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο μόλις οκτώ ανδρών που έφτασαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στα μέσα Νοεμβρίου κόστισε 250.000 ευρώ, περισσότερα από 31.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που επέβαινε στο πλοίο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM