LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Το 51% των Γερμανών θέλει πρόωρες εκλογές, λέει δημοσκόπηση

Το 51% των Γερμανών θέλει πρόωρες εκλογές, λέει δημοσκόπηση Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία θεωρεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει έως τις επόμενες εκλογές, ταυτόχρονα όμως ένας στους δύο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF της Γερμανίας

  • το 66% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της, έως το 2025, ενώ το 30% εκφράζει αντίθετη άποψη.
  • το 51% θα θεωρούσε «καλή» εξέλιξη την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με το 43% να πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

Υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσονται κυρίως οι ψηφοφόροι της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) (63%), η οποία κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές, της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) (93%) και της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (76%). Στην ερώτηση σχετικά με την ανθεκτικότητα της σημερινής κυβέρνησης έως το 2025, θετικά απαντούν σε ποσοστό 82% οι ψηφοφόροι των Πρασίνων, το 76% των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και το 67% των ψηφοφόρων CDU/CSU.

Η δυσαρέσκεια για την απόδοση της κυβέρνησης παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με τους ερωτηθέντες που θεωρούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός κάνει «κακή δουλειά» να ανέρχεται σε 71% και αντίθετη άποψη να εκφράζει μόνο το 25%. Σε ερώτηση πώς θα ήταν μια κυβέρνηση υπό το CDU, το 46% απαντά ότι δεν θα είχε διαφορά, το 36% ότι θα ήταν καλύτερη και το 14% χειρότερη.

Στο ερώτημα πάντως της πρόθεσης ψήφου: 

  • η Χριστιανική Ένωση προηγείται με 30% (-1)
  • η AfD ακολουθεί με 16% (αμετάβλητο)
  • την τρίτη θέση μοιράζονται το SPD (-1) και οι Πράσινοι (+1) με 14%
  • η«Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» βρίσκεται στο 7% (+2)
  • οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο όριο του 5%

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός, ενώ θετικό πρόσημο έχουν οι απόψεις ακόμη για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι προτελευταίος στην κατάταξη, μπροστά μόνο από την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD Αλίς Βάιντελ.

Η διάθεση των Γερμανών για συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας παραμένει υψηλή, με το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η Δύση πρέπει να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη, το 28% ότι πρέπει να παραμείνει στο σημερινό επίπεδο και το 27% ότι πρέπει να μειωθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζεται ωστόσο απαισιόδοξα σχετικά με την προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον. Το 86% θεωρεί ότι δεν θα διεξαχθούν σύντομα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, μόνο το 12% πιστεύει το αντίθετο.

Από τη δημοσκόπηση δεν λείπει και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που αρχίζει σήμερα στη Γερμανία. Στην ερώτηση πόσο μπορεί να προχωρήσει η γερμανική ομάδα, το 23% απαντά ότι θα φθάσει έως τον ημιτελικό, το 6% έως τον τελικό και το 7% ότι θα κερδίσει το κύπελλο. Το 44% εκφράζει φόβο ότι κατά τη διάρκεια του Euro μπορεί να γίνουν επιθέσεις στην Γερμανία, το 52% δεν ανησυχεί για κάτι τέτοιο.

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM