«Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Σπύρος Λίτσας: «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες» Facebook Twitter
Η Ευρώπη κινδυνεύει από τη «χαλαρότητα» της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


— Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα μας; 
Το βράδυ των εκλογών βρέθηκα με την οικογένειά μου στη συναυλία των Coldplay. Με τη σύζυγό μου είχαμε ψηφίσει ήδη κάνοντας χρήση της επιστολικής, αλλά ήταν ήδη γνωστό το υψηλό ποσοστό αποχής. Βλέποντας τους χιλιάδες νέους εκεί, που δεν τους ενδιαφέρει το υπάρχον κομματικό σύστημα, αλλά είναι ενεργοί σε ζητήματα οικολογίας, κοινωνικής συνειδητότητας και προοδευτικών προσεγγίσεων ευρύτερα δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα αναγεννηθεί αν τα κόμματα καταφέρουν να φέρουν αυτούς τους δημιουργικούς ανθρώπους κοντά τους.

Για να γίνει όμως αυτό, τα νυν κόμματα θα πρέπει να εκπαραθυρώσουν τύπους νεο-Γκρούεζα που αφθονούν εντός τους και λειτουργούν ως μηχανισμοί απώθησης. Δύσκολο, αλλά αναγκαίο. Συζητούμε για μια ωραία Ελλάδα που βλέπει τον εαυτό της ως κομμάτι της Ευρώπης, που έχει ανησυχίες και ρεαλιστικά όνειρα και που η «βαθιά Ελλάδα» δείχνει δυσανεξία και αδυναμία να την κατανοήσει και να την εντάξει στους κόλπους της. Στόχος των μεγάλων κομμάτων της χώρας οφείλει να είναι το να απευθυνθεί και σε αυτούς τους ανθρώπους με όρους όχι ηλικιακής ποδηγέτησης αλλά αισθητικής.

«Αν η Ευρώπη αντιμετωπίζει ισχυρούς τριγμούς, αυτό οφείλεται στο ότι η φωνή της δεν φτάνει με ένταση σε όλες τις γωνιές της γηραιάς ηπείρου και στο ότι ο συστημικός λαϊκισμός έχει ενισχυθεί πλέον».

— Υπήρξαν κερδισμένοι και χαμένοι; Και πως βλέπετε την επόμενη μέρα; 
Προσωπικά, κοιτάζω πάντα τους αριθμούς και όχι τα ποσοστά και συγκρίνω όμοιες εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2019 με αυτές του 2024. Η ΝΔ έχει απώλειες της τάξης των 747.535 ψηφοφόρων. Η απώλεια αυτή όμως πρέπει να προσεγγισθεί ως τελική προειδοποίηση και όχι ως οριστική διακοπή σχέσεων. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει μεθοδολογία σε τομείς όπως η υγεία, η εσωτερική ασφάλεια, το κόστος καθημερινής διαβίωσης και η εξωτερική πολιτική αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τη θέση της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη, είναι πολύ πιθανό να δούμε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό που θα τοποθετείται κι αυτός στον χώρο της κεντροδεξιάς, δηλαδή φιλο-Ατλαντικό, φιλο-ευρωπαϊκό, υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, αλλά με τάσεις εξάπλωσης προς τα δεξιά.

cover
Σπύρος Λίτσας, καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ

Σημαντικοί τομείς, επίσης, που θα βαρύνουν στις επιλογές των πολιτών του χώρου αυτού είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που οφείλει να έχει στον πυρήνα της την ποντοπόρο εμπορική ναυτιλία και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τη στήριξη του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου κ.λπ. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, εξαιτίας του τραύματος της περιόδου 2010-2019, είναι θετική στην οικοδόμηση ενός αποδοτικού κράτους και όχι στην εξαΰλωσή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κι αυτός 750.462 ψηφοφόρους, μια αναμενόμενη εξέλιξη τόσο εξαιτίας της τελευταίας διάσπασης όσο και επειδή ο πυρήνας της ανανεωτικής αριστεράς απαιτεί ισχυρή ιδεολογική ατζέντα και όχι γενικεύσεις.

Σε αντίθεση, όμως, με τις απώλειες της ΝΔ, δεν νομίζω πως οι ψηφοφόροι αυτοί θα επιστρέψουν ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κινητικότητα στον χώρο της αριστεράς παραδοσιακά είναι πιο έντονη. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 71.673 ψηφοφόρους κυρίως από τη ΝΔ επειδή η διεύρυνση της ΝΔ προς το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε αλλά και επειδή το ΠΑΣΟΚ έδειξε να ξέρει τι θέλει από αυτές τις εκλογές. Όμως η απόσταση που έχει να διανύσει εντός της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλο, γι’ αυτό δεν κατάφερε να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Δεξιότερα της ΝΔ, η νεο-ρεπουμπλικανική υπερ-ριζοσπαστική δεξιά κέρδισε ψήφους, αλλά δεν βλέπω πιθανό να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή της για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την αδυναμία όσων βρίσκονται στον χώρο να συνομιλήσουν μεταξύ του.

Ο χώρος αυτός, για να ενισχυθεί, χρειάζεται έναν χαρισματικό λαϊκιστή τύπου Τραμπ, αλλά αν κάποιος με αυτά τα στοιχεία υπάρχει στην Ελλάδα, σίγουρα δεν βρίσκεται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Συνολικά, η ατζέντα των εκλογών ήταν εσωτερική και όχι ευρωπαϊκή κι αυτό δείχνει πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες, κάτι για το οποίο ευθύνεται πρωτίστως η «φούσκα των Βρυξελλών», η ενωσιακή γραφειοκρατία δηλαδή.  

— Τι σηματοδοτεί η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης;
Πράγματι, υφίσταται άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, κυρίως σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Αλλά και εδώ οφείλουμε να κάνουμε κάποιους διαχωρισμούς. Η ακροδεξιά της Γαλλίας πασχίζει να γίνει συστημική και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μελόνι. Είναι όντως τραγικό για την Ευρώπη να βλέπει την άνοδο τέτοιων κομμάτων, αλλά είναι και ανακουφιστικό οι δημοκρατικές πλειοψηφίες να βλέπουμε με πόση μεγάλη ευκολία πολιτικοί όπως η Μελόνι είναι σαν έτοιμοι από καιρό να αποποιηθούν το παρελθόν τους δημοσίως και να υιοθετήσουν πρακτικές της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ο οπορτουνισμός των πολιτικών αυτών τους κάνει ακίνδυνους.

Σε κόμματα όμως όπως το AfD ή το αυστριακό FPO η άκρα δεξιά βρίσκει τον πρωτόλειο αταβισμό της και μας θυμίζει πως η εξοικείωσή μας με το τέρας δεν το σταματά από το να συμπεριφέρεται ως τέρας. Η άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη θα προκαλέσει σίγουρα αλλαγή ατζέντας στα θέματα μετανάστευσης που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα, θα ενισχύσει τις φωνές οι οποίες μιλούν για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, θα βλάψει τον στόχο της εμβάθυνσης και γενικότερα θα δυναμώσει τις φωνές αυτές που μιλούν εναντίον της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πράσινη ανάπτυξη θα δεχθούν πλήγμα, ενώ είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν και μεταβολές σε επίπεδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής υπέρ των κρατών που λειτουργούν σε ποσοτικό επίπεδο, αντί στην Ελλάδα, για παράδειγμα, που μπορεί να τα ανταγωνιστεί μόνο σε ποιοτικό επίπεδο.

— Πιστεύετε ότι μετά απ’ αυτές τις εκλογές η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο; 
Αν η Ευρώπη αντιμετωπίζει ισχυρούς τριγμούς, αυτό οφείλεται στο ότι η φωνή της δεν φτάνει με ένταση σε όλες τις γωνιές της γηραιάς ηπείρου και στο ότι ο συστημικός λαϊκισμός έχει ενισχυθεί πλέον. Ακούω, για παράδειγμα, τον Εμανουέλ Μακρόν να μιλά για την αναγκαιότητα στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε. και δεν μπορώ να συγκρατήσω ένα ειρωνικό χαμόγελο, αφού κάτι τέτοιο σημαίνει πως η Ευρώπη οφείλει να βγει στο διεθνές σύστημα και να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό; Είμαστε ικανοί γι’ αυτό; Ασφαλώς και όχι. Η Ευρώπη επίσης κινδυνεύει από τη «χαλαρότητα» της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Είναι εντυπωσιακή η άρνηση, σχεδόν ενστικτώδης, που υφίσταται στα θέματα πολιτικής ή οικονομικής εμβάθυνσης του ενωσιακού εγχειρήματος.

Η Αλβανία φυλάκισε αδίκως τον Φρέντη Μπελέρη και οι Βρυξέλλες μίλησαν για διμερές θέμα που δεν πρέπει να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Αν όμως η ερώτησή σας υπονοεί πως η Ευρώπη κινδυνεύει από την άνοδο της άκρας δεξιάς, η απάντηση μου είναι πως όχι. Οι επικεφαλής των κομμάτων αυτών είναι πρόθυμοι να απολαύσουν την ένταξή τους στο σύστημα, έστω και από το παράθυρο. Αλλά για εμένα η πλέον ευοίωνη διαβεβαίωση περί της ισχύος του ενωσιακού παραδείγματος είναι οι φοιτητές μου, οι νέες γενιές που έχουν πλήρως ενστερνιστεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα, ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο, βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα και δημιουργική διάδραση με τους συνομηλίκους τους και αποτελούν την πρώτη γενιά Ευρωπαίων πολιτών που θα διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα για την ήπειρο και για τον θεσμό της Ένωσης.

Χρειάζονται όμως γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο λειτουργίας της Ένωσης και διάθεση για κοινό βηματισμό ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη. Ως προς το δεύτερο, δεν ξέρω αν αυτό είναι ρεαλιστικό, αλλά είναι σίγουρα αναγκαίο. Παραφράζοντας μια γνωστή φράση του Τσόρτσιλ, η Ε.Ε. είναι ένα κακό σύστημα, αλλά ό,τι καλύτερο έχουμε έως σήμερα ανακαλύψει για την καλύτερη λειτουργία της Ευρώπης. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε αλλά να καταφέρουμε να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ