Ευρωκοινοβούλιο: Να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ως απάντηση στη φυλάκιση του Ναβάλνι

Ευρωκοινοβούλιο: Να σταματήσει η κατασκευή του Nord Stream ΙΙ ως απάντηση στη φυλάκιση του Ναβάλνι Facebook Twitter
EPA
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψήφισμά του να ενισχυθούν σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, μεταξύ άλλων με την επιβολή κυρώσεων στα άτομα και τις νομικές οντότητες που εμπλέκονται στην απόφαση σύλληψης και φυλάκισης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτρέπουν ακόμη το Συμβούλιο να θεσπίσει κυρώσεις εναντίον Ρώσων ολιγαρχών που συνδέονται με το καθεστώς και εναντίον μελών του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν, καθώς και εναντίον προπαγανδιστών των μέσων ενημέρωσης που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απολαύουν της ελευθερίας μετακίνησης προς τα κράτη - μέλη. Προτείνουν επίσης τη λήψη πρόσθετων στοχευμένων περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να επανεξεταστεί με κριτικό πνεύμα η συνεργασία της με την ΕΕ σε διάφορους τομείς εξωτερικής πολιτικής και σε έργα όπως ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 και καλούν την ΕΕ να σταματήσει αμέσως την κατασκευή του. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί φιλόξενο τόπο για ρωσικά κεφάλαια ασαφούς προέλευσης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, το Κοινοβούλιο τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την παρούσα δυναμική για να ενισχύσει τη διατλαντική ενότητα για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών αξιών έναντι απολυταρχικών καθεστώτων.

Τέλος, το ψήφισμα απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι και όλων των άλλων προσώπων που κρατούνται σε σχέση με την επιστροφή του στη Ρωσία, είτε πρόκειται για δημοσιογράφους, συνεργάτες του ή πολίτες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 44 αποχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ