Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών καλεί την ΕΕ να εγκρίνει την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών καλεί την ΕΕ να εγκρίνει την πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς να υπόκεινται σε τεστ στηρίζει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). 

Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιν, που κοινοποιήθηκε και σε όλους τους βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατά της πανδημίας στην ΕΕ, ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονιστούν σε μία κοινή πολιτική που θα επέτρεπε στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί.

Στην επιστολή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη - μέλη. «Ο εμβολιασμός είναι το θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα πανευρωπαϊκό αναγνωρισμένο από όλους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορά τους με ασφάλεια και στους επιβάτες να πετάξουν χωρίς το φράγμα της καραντίνας », δήλωσε συγκεκριμένα, ο de Juniac.

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αύξησης στον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ο de Juniac τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με έναν κοινό σχεδιασμό.

«Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία κινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική αγωνία, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για πιστοποιητικά εμβολίων θα είναι βασικός παράγοντας. Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην εξάλειψη ή τη μείωση των lockdown με τα πρωτόκολλα δοκιμών. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες μπόρεσαν να διαλύσουν γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η επανεκκίνηση θα χρειαστεί συντονισμό », δήλωσε ο de Juniac.

Σημειώνεται, ότι οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM