DW: Η επόμενη μέρα μετά τη διάλυση της ιταλικής κυβέρνησης

DW: Η επόμενη μέρα μετά τη διάλυση της ιταλικής κυβέρνησης Facebook Twitter
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην Via del Corso της Ρώμης. EPA/ MASSIMO PERCOSSI
0

Την επόμενη μέρα μετά τη διάλυση της ιταλικής κυβέρνησης σκιαγραφεί σε άρθρο της η Deutsche Well, σημειώνοντας πως παρά τις προσπάθειες του Τζουζέπε Κόντε η κρίση δεν αποφεύχθηκε, καθώς ο Ματτέο Ρέντσι απέσυρε τις δυο υπουργούς του από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Κόντε σταματά λόγω ασυνεννοησίας. 

«Τώρα τι ακριβώς αναμένεται να συμβεί;», διερωτάται η Dw και συνεχίζει: «Η αντιπολίτευση ζητά επίμονα από τον Κόντε να μεταβεί στην γερουσία και στην βουλή και να πει στο κοινοβούλιο τι θέλει να πράξει. Η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί πιθανότατα μέσα στο επόμενο σαρανταοκτάωρο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να κατηγορήσει τον Ρέντσι για ανευθυνότητα και να υπογραμμίσει ότι η πολιτική αστάθεια που προκάλεσε, δημιουργεί τεράστια ζημιά στην χώρα».

Παράλληλα όμως η κυβέρνηση Κόντε πρέπει ακόμη να καθορίσει τις λεπτομέρειες των μέτρων οικονομικής στήριξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καφέ- μπαρ και εστιατορίων που επλήγησαν από την νέα οικονομική κρίση. Ποιος δηλαδή δικαιούται να λάβει τη βοήθεια αυτή και βάσει ποιων ακριβώς κριτηρίων. Αλλά ο Κόντε τελεί ουσιαστικά υπό παραίτηση και είναι σαφές ότι πρόκειται για αγώνα ενάντια στο χρόνο.

Ο ρόλος του προέδρου της δημοκρατίας

 

Προς το παρόν, ο πρόεδρος της δημοκρατία Σέρτζιο Ματαρέλα περιμένει να διαπιστώσει πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Αυτό που διαρρέει από την προεδρία της δημοκρατίας, πάντως είναι, ότι η όποια κυβέρνηση θα πρέπει να βασισθεί σε μια ξεκάθαρη, σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ιταλία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού, με πάνω από πεντακόσιους νεκρούς την ημέρα. Οι περιφέρειες φυσικά χρειάζονται έναν ισχυρό συνομιλητή στο υπουργείο Υγείας για να αποφασιστεί και πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού. Διότι η εφαρμογή του όλου σχεδίου σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει ήδη καθυστερήσεις λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Θα πρέπει να δούμε, τέλος, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα θα ασκήσει την καθοριστική του επιρροή (όπως συνέβη και στο παρελθόν), επισπεύδοντας την επίλυση της κρίσης και κάνοντας σαφές ότ η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί όμηρη προσωπικών, πολιτικών συγκρούσεων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM