Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στελέχη του κόμματός του από το υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας ουσιαστικά τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

 

Η απόφαση του Ρέντσι ρίχνει την Ιταλία σε πολιτικό χάος, την ώρα που η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση του κορωνοϊού. Ο πρώην πρωθυπουργός, επικεφαλής του κόμματος Italia Viva, εδώ και καιρό απειλούσε να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαμαρτυρόμενος για το σχέδιο του διαδόχου του, Τζουζέπε Κόντε για τη διάθεση των χρημάτων από την ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Ο Ματέο Ρέντσι απέσυρε δύο υπουργούς και έναν υφυπουργό του κόμματός του από την κυβέρνηση. «Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», δήλωσε.

 

Πλέον, αναμένεται η επόμενη κίνηση από τον Τζουζέπε Κόντε. Ο πρωθυπουργός είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή, είτε θα παραιτηθεί.

 

Στις δηλώσεις του ο Ρέντσι σημείωσε ότι οι παραιτήσεις των υπουργών του έχουν στόχο «στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό». Κάτι που ίσως να σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου, με διαφορετικό κυβερνητικό πρόγραμμα.

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ