Στο εδώλιο ο Ματέο Σαλβίνι για το προσφυγικό - Επειδή εμπόδισε διάσωση

Στο εδώλιο ο Ματέο Σαλβίνι για το προσφυγικό - Επειδή εμπόδισε διάσωση Facebook Twitter
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. EPA/ANDREA MEROLA
0

Σε δικαστήριο του Παλέρμο καλείται να λογοδοτήσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι για την απόφασή του να εμποδίσει τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων το καλοκαίρι του 2019.

Η υπόθεση αφορά τους 107 μετανάστες και πρόσφυγες που ο Ματέο Σαλβίνι ανάγκασε να παραμείνουν στα ανοικτά των ιταλικών ακτών επί έξι ημέρες τον Αύγουστο του 2019, για την οποία η κατηγορία είναι σαφέστατη και βαριά: στέρηση ατομικής ελευθερίας, με το επιβαρυντικό στοιχείο ότι ήταν σε βάρος ανηλίκων, από ανώτατο κρατικό ιθύνοντα.

Ο αρχηγός της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών έφτασε στην δικαστική αίθουσα του Παλέρμο, όπου συχνά δικάζονται μαφιόζοι, λίγο μετά τις εννέα το πρωί. Στην είσοδο τον αμφισβήτησαν ηχηρά μέλη μη κυβερνητικών και εθελοντικών οργανώσεων. Η στρατηγική υπεράσπισής του, με τις συμβουλές της γνωστής δικηγόρου Τζούλια Μποντζιόρνο, είναι πάντα η ίδια: ο Σαλβίνι επιμένει ότι την απόφασή του στήριξε και συμμερίσθηκε όλη η τότε κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Οι εισαγγελείς, ωστόσο, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη και κατέθεσαν δύο επιστολές με τις οποίες, τον Αύγουστο του 2019, ο Κόντε ζητούσε με σαφήνεια από τον Σαλβίνι να αφήσει αμέσως τους μετανάστες και πρόσφυγες να κατέβουν από το πλοίο. O Kόντε μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην δραματική υγειονομική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο πλοίο της Open Arms, της ΜΚΟ που είχε αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM