Politico: Η Γερμανία παραβίασε την αλληλεγγύη για τα εμβόλια, η Κομισιόν την αφήνει να τη γλιτώσει

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την αλληλεγγύη για τα εμβόλια, η Κομισιόν την αφήνει να τη γλιτώσει Facebook Twitter
ΕPA
0

Το Politico επικρίνει τη Γερμανία για τις ξεχωριστές συμφωνίες που έχει κάνει για εμβόλια του κορωνοϊού, λέγοντας ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού, αλλά η Κομισιόν «την αφήνει να τη γλιτώσει».

Η Γερμανία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα λάβει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό, εκτός του πλαισίου του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά η Κομισιόν αρνείται να παραδεχθεί ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία της ΕΕ, αναφέρει το Politico.

Η Γερμανία «θα λάβει περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την BioNTech με τα συμβόλαια της ΕΕ και 30 εκατομμύρια από διμερείς συμφωνίες ή συμβόλαια... συνολικά, 90 εκατομμύρια δόσεις φέτος. Αυτό είναι κάτι που κάναμε ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ΕΕ», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάνο Κάουτζ.

«Η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για τον εμβολιασμό, που απαγορεύει σε άλλες χώρες να κάνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις», αναφέρει το Politico.

Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη δήλωση του Κάουτζ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι οι χώρες δεν μπορούν να υπογράφουν ξεχωριστές συμφωνίες επισημαίνει το δημοσίευμα. «Είναι νομικά δεσμευτικό», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Έχουμε όλοι συμφωνήσει, μια νομική δέσμευση, ότι δεν θα υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, παράλληλα συμβόλαια... Όλοι εργαζόμαστε μαζί», συμπλήρωσε.

Ο εμβολιασμός έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία, εν μέσω της κούρσας για το ποιος θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, σχολιάζει το Politico. Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορίες ότι ο εμβολιασμός προχωρά πολύ αργά επειδή το Βερολίνο μετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρκετά γερμανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν- ο οποίος είναι στο επίκεντρο της διαμάχης για τα εμβόλια- βολιδοσκοπεί στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, για την πιθανότητα να διεκδικήσει την καγκελαρία.

Από τον Ιούνιο η πρόεδρος της Κομισιόν προβάλει τη στρατηγική εμβολιασμού ως ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όλες οι χώρες- μέλη συμφώνησαν να αγοράσουν μαζί τις δόσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια. Η υπόσχεση αυτή έγινε πραγματικότητα όταν σχεδόν όλες οι χώρες ξεκίνησαν τον εμβολιασμό στις 27 Δεκεμβρίου.

Όμως, η είδηση για τη συμφωνία του Βερολίνου με την BioNTech- όπως και για άλλη μία με την CureVac- πυροδότησε οργή στην ΕΕ, πέρα από την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση εντός των συνόρων. Όλα αυτά παρότι η συμφωνία έγινε τον Σεπτέμβριο. Η Κομισιόν από την άλλη σε μεγάλο βαθμό αρνείται να παραδεχθεί τις αντιφατικές ενέργειες της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ, δέχθηκε επίμονες ερωτήσεις από δημοσιογράφους για την προφανή παραβίαση της στρατηγικής και για το αν θα κάνει κάτι για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γράφει το Politico. «Έχουμε υπογράψει μια ενισχυμένη συμφωνία αγοράς με τις Pfizer/ BioNTech. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε», ήταν η απάντησή του.

Όταν ρωτήθηκε αν η Κομισιόν θα ξεκινήσει διαδικασία για παράβαση, σε βάρος χωρών που κάνουν επιπλέον αγορές, απάντησε: «Σίγουρα δεν πρόκειται να συζητήσουμε τα όποια νομικά βήματα» και κάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν τη «μεγάλη εικόνα».

«Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι ότι θα έχουμε αρκετές δόσεις, ναι ή όχι;», είπε. «Αυτό είναι κάτι ανεπανάληπτο, ανήκουστο, κάτι που κάνουμε για πρώτη φορά. Ας δούμε από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα, αυτό έχει σημασία», συμπλήρωσε.

Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε την Πέμπτη ότι η γερμανική συμφωνία για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech δεν παραβίασε τους όρους της στρατηγικής, καθώς οι δόσεις που εξασφάλισε το Βερολίνο θα παραδοθούν έπειτα από εκείνες της Κομισιόν.

Ο Κάουτζ εξέφρασε την ίδια άποψη την Παρασκευή, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι «συμβατή με τις συμφωνίες της ΕΕ». «Για παράδειγμα, κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν θα λάβει εμβόλιο από την BioNTech σε μεταγενέστερη ημερομηνία... απλά επειδή η Γερμανία έχει μια εγγύηση για επιπλέον εμβόλια», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ