Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει

Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει Facebook Twitter
EPA
0

Η χρήση μετρητών μειώνεται στη Βρετανία, αλλά η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει εκτοξευτεί και κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση, ούτε υπάρχει αιτιολογία για το πού πάνε τα χρήματα αυτά.

Μία ομάδα Βρετανών βουλευτών ανέφερε την Τετάρτη ότι «λείπουν γύρω στις 50 δισεκατομμύρια λίρες σε μετρητά», και προέτρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει έρευνα.

Τα χρήματα είναι «κρυμμένα κάπου, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν γνωρίζει πού, ποιος ή το γιατί και δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη περιέργεια να μάθει. Πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο για το πού βρίσκονται αυτά τα 50 δισ.», δήλωσε η Μεγκ Χίλιερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων (PAC), που επιβλέπει τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Η απάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν ότι «οι πολίτες δεν χρειάζεται να εξηγήσουν στην τράπεζα γιατί επιθυμούν να κρατήσουν χαρτονομίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν», προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη δημόσια ζήτηση για χαρτονομίσματα.

Παρά την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί στις πιο προηγμένες οικονομίες μετά τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με έκθεση του 2018 για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα χαμηλότερα επιτόκια, ανέφερε η έκθεση, η οποία έχει μειώσει τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων που διατηρούνται στις τράπεζες.

«Βλέπουμε την αυξανόμενη χρήση μετρητών ως αποθήκη αξίας, σε αντίθεση με συναλλακτικούς σκοπούς», δήλωσε η επικεφαλής ταμίας της Τράπεζας της Αγγλίας, Σάρα Τζον, ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες για τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την κρίση του 2008 συνέβαλαν επίσης σε αυτό, πρόσθεσε.

Και παρότι υπήρξε ραγδαία μείωση στη ζήτηση μετρητών και κερμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η ζήτηση έχει επανέλθει έκτοτε, με τους πολίτες να εκτιμάται ότι αποθηκεύουν ακόμα περισσότερα μετρητά στο σπίτι στον απόηχο της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι μέρος των «χαμένων» αυτών χρημάτων χρησιμοποιείται στη... σκιώδη οικονομία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM