20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει

Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει Facebook Twitter
EPA
0

Η χρήση μετρητών μειώνεται στη Βρετανία, αλλά η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει εκτοξευτεί και κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση, ούτε υπάρχει αιτιολογία για το πού πάνε τα χρήματα αυτά.

Μία ομάδα Βρετανών βουλευτών ανέφερε την Τετάρτη ότι «λείπουν γύρω στις 50 δισεκατομμύρια λίρες σε μετρητά», και προέτρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει έρευνα.

Τα χρήματα είναι «κρυμμένα κάπου, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν γνωρίζει πού, ποιος ή το γιατί και δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη περιέργεια να μάθει. Πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο για το πού βρίσκονται αυτά τα 50 δισ.», δήλωσε η Μεγκ Χίλιερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων (PAC), που επιβλέπει τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Η απάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν ότι «οι πολίτες δεν χρειάζεται να εξηγήσουν στην τράπεζα γιατί επιθυμούν να κρατήσουν χαρτονομίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν», προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη δημόσια ζήτηση για χαρτονομίσματα.

Παρά την αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί στις πιο προηγμένες οικονομίες μετά τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με έκθεση του 2018 για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα χαμηλότερα επιτόκια, ανέφερε η έκθεση, η οποία έχει μειώσει τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων που διατηρούνται στις τράπεζες.

«Βλέπουμε την αυξανόμενη χρήση μετρητών ως αποθήκη αξίας, σε αντίθεση με συναλλακτικούς σκοπούς», δήλωσε η επικεφαλής ταμίας της Τράπεζας της Αγγλίας, Σάρα Τζον, ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες για τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την κρίση του 2008 συνέβαλαν επίσης σε αυτό, πρόσθεσε.

Και παρότι υπήρξε ραγδαία μείωση στη ζήτηση μετρητών και κερμάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η ζήτηση έχει επανέλθει έκτοτε, με τους πολίτες να εκτιμάται ότι αποθηκεύουν ακόμα περισσότερα μετρητά στο σπίτι στον απόηχο της πανδημίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι μέρος των «χαμένων» αυτών χρημάτων χρησιμοποιείται στη... σκιώδη οικονομία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM