Ιράν: «Με τηλεκατευθυνόμενα όπλα» η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέχ

Ιράν: «Με τηλεκατευθυνόμενα όπλα» η δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Φαχριζαντέχ Facebook Twitter
EPA
0

Το Ιράν πιστεύει πως το Ισραήλ και μία εξόριστη αντιπολιτευόμενη ομάδα χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα όπλα, για να σκοτώσουν τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ την Παρασκευή. 

Σε ομιλία του κατά την κηδεία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμκχανί, ανέφερε ότι εκείνοι που επιτέθηκαν στον Ιρανό επιστήμονα «χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό» και δεν ήταν παρόντες στο σημείο. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν, αρχικά είχε αναφέρει ότι ο Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε από ενόπλους που έβαλαν στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του. Το Ισραήλ δεν σχολίασε τις κατηγορίες. Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ έπαιξε κομβικό ρόλο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις αρχές του 2000 και πιο πρόσφατα κατηγορήθηκε από το Ισραήλ πως εξακολουθεί να βοηθάει στη μυστική ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου. Το Ιράν επιμένει πως οι πυρηνικές του δραστηριότητες είναι ειρηνικές. 

Η κηδεία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν, στην Τεχεράνη και η ταφή του λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Η ιρανική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με το φέρετρο να μεταφέρεται από ένστολους και ανώτερους αξιωματούχους. Φόρο τιμής απέτισαν ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλάβι, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, και ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλαχί. Από την πλευρά του ο υποναύαρχος Αλί Σαμκχανί δήλωσε στην τελετή ότι οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας γνώριζαν για τη συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Φαχριτζάντε και είχαν προβλέψει ακόμη και το πού θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επίθεση.

«Για την ασφάλειά του είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες αναβαθμίσεις» ανέφερε προσθέτοντας πως ο εχθρός χρησιμοποίησε «εντελώς νέες» και «εξειδικευμένες» μεθόδους η οποίες «δυστυχώς, ήταν επιτυχείς». Παράλληλα έκανε λόγο για μια πολύ περίπλοκη αποστολή κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Δεν ήταν κανείς παρών στη σκηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν «μερικά στοιχεία» για την ταυτότητα των δραστών και μερικά μέλη της Mojahedin-e Khalq, μίας εξόριστης ομάδας αντιπολιτευόμενων Ιρανών συμμετείχαν «σίγουρα», μαζί με το «σιωνιστικό καθεστώς και τη Mossad», μια αναφορά στο Ισραήλ και την υπηρεσία πληροφοριών του.

Οι δηλώσεις έγιναν μία μέρα αφότου του ιρανικό πρακτορείο FARS, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, ανέφερε πως ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ σκοτώθηκε από «τηλεκατευθυνόμενο όπλο». Η αραβόφωνη Al Alam TV μετέδωσε πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση «ελεγχόταν από δορυφόρο». Κατά την ομιλία του στην κηδεία του Φαχριζαντέχ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αμίρ Χαταμί, επανέλαβε την πρόθεση του Ιράν να εκδικηθεί για τη δολοφονία. «Οι εχθροί το γνωρίζουν και εγώ ως στρατιώτης τους λέω, πως κανένα έγκλημα, καμία τρομοκρατική πράξη και καμία ηλίθια ενέργεια δεν θα μείνουν αναπάντητες από τον λαό του Ιράν.» 

Με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός πληροφοριών Έλι Κοέν ανέφερε ότι δεν ήξερε ποιος ευθύνεται  για τη δολοφονία του επιστήμονα. Το Ιράν έχει κατηγορήσει και κατά το διάστημα 2010 - 2012 το Ισραήλ για δολοφονίες πυρηνικών επιστημόνων. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM