ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο κατά των περιορισμών στις θρησκευτικές συναθροίσεις - Κουόμο: «Άνευ σημασίας»

ΗΠΑ: To Ανώτατο Δικαστήριο κατά των περιορισμών στις θρησκευτικές συναθροίσεις - Κουόμο: «Άνευ σημασίας» Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο Άντριου Κουόμο χαρακτήρισε σήμερα «άνευ σημασίας» μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που εμπόδισε την επιβολή περιορισμών κατά του κορωνοϊού σε θρησκευτικές συναθροίσεις.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η απόφαση αφορούσε συγκεκριμένες περιοχές που δεν θεωρούνται πλέον υψηλού κινδύνου. Το Δικαστήριο με ψήφους 5 υπέρ έναντι 4 κατά στήριξε με χθεσινή του απόφαση τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν και δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων που είχαν προσφύγει κατά των περιορισμών που υιοθέτησε η Πολιτεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταδεικνύει τις συνέπειες της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη συντηρητική διακαστή Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, η οποία έριξε την καθοριστική ψήφο υπέρ των θρησκευτικών ομάδων. Ο συντηρητικός δικαστής Τζον Ρόμπερτς ψήφισε κατά, όπως και οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Χαρούμενη Ημέρα των Ευχαριστιών!» έγραψε με κεφαλαία γράμματα στο twitter ο Τραμπ αντιδρώντας στην απόφαση, προτρέποντας παράλληλα τους Αμερικανούς «να συγκεντρωθούν σε σπίτια και χώρους λατρείας», να προσευχηθούν και να ευχαριστήσουν τον Θεό «για τις πολλές ευλογίες του».

Στις 6 Οκτωβρίου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να κλείσει τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις στις πλέον πληγείσες περιοχές της πολιτείας από την Covid-19, περιλαμβανομένων κάποιων συνοικιών του Μπρούκλιν. Η Νέα Υόρκη έχει κατηγοριοποιήσει συνοικίες ανά επίπεδα μολύνσεων του ιού, σε κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη ζώνη. Σύμφωνα με τους περιορισμούς, οι χώροι λατρείας σε κόκκινες ζώνες μπορούν να παραμείνουν ανοιχτοί με χωρητικότητα 25% έως και δέκα άτομα το μέγιστο.

Ο Κουόμο είπε σήμερα τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας στην Πολιτεία, επειδή η εν λόγω συνοικία βγήκε από την κόκκινη ζώνη την περασμένη εβδομάδα.

«Είναι άνευ σημασίας από οποιαδήποτε πρακτικό αντίκτυπο, επειδή η ζώνη για την οποία μιλούσαν έχει ήδη αλλάξει κατηγορία», δήλωσε ο κυβερνήτης. «Νομίζω ότι αυτή ήταν απλά μια ευκαιρία για το Δικαστήριο να εκφράσει τη φιλοσοφία και την πολιτική του». Επισήμανε επίσης ότι η απόφαση, η οποία πλέον μεταφέρεται στο 2ο Περιφερειακό Εφετείο δεν είναι οριστική και δεν φαίνεται να επηρεάζει τους κανόνες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για μαζικές συναθροίσεις.

Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, οι δύο συναγωγές υπερορθόδοξων Εβραίων καθώς και η εθνική οργάνωση υπερορθόδοξων Εβραίων Αγκούνταθ Ίσραελ Αμερικής προσέφυγαν δικαστικά εναντίον της απόφασης του Κουόμο, καταγγέλλοντας ότι οι περιορισμοί για τους χώρους λατρείας παραβιάζουν την ανεξιθρησκεία η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Παράλληλα επεσήμαναν ότι στους χώρους λατρείας επιβάλλονταν πιο αυστηροί περιορισμοί απ' ό,τι σε απαραίτητα καταστήματα, όπως τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Ομοσπονδιακός δικαστής του Μπρούκλιν απέρριψε την προσφυγή τους, όπως και το εφετείο της Νέας Υόρκης. Σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες υποθέσεις φέτος, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με 5 ψήφους έναντι 4 τα αιτήματα εκκλησιών από τη Νεβάδα και την Καλιφόρνια. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν πριν από τον θάνατο της φιλελεύθερης δικαστού Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία μαζί με τους άλλους τρεις φιλελεύθερους δικαστές και τον Ρόμπερτς είχαν απορρίψει τις προσφυγές.

Ο Κουόμο προέτρεψε τους Νεοϋορκέζους να «φορούν τις μάσκες τους» με σημερινό του tweet, προσθέτοντας ότι σχεδόν 7.000 άνθρωποι στην Πολιτεία διαγνώστηκαν με τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ 67 το ίδιο χρονικό διάστημα έχασαν τη ζωή τους έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM