Αυτή ήταν η πιο βίαιη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό, με 19 να έχουν δολοφονηθεί μέσα στο 2020, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Τετάρτη.

 

Ο Alejandro Encinas, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι υπήρξαν 138 ανθρωποκτονίες δημοσιογράφων από το 2010, 38 από αυτούς έγιναν από τότε που ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου 2018.

 

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά και φέτος δυστυχώς είναι η χρονιά στην οποία διαπράχθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρωποκτονιών την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τις 19», δήλωσε ο Encinas σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

 

Σύμφωνα με την την ομάδα υπεράσπισης CPJ, Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, οι επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης συχνά γίνονται στόχος όταν η εργασία τους εμπλέκεται με εγκληματικές συμμορίες ή διεφθαρμένους αξιωματούχους.

 

Το σύνολο των δολοφονιών του 2020 ήταν σημαντικά υψηλότερο σύμφωνα με τα στοιχεία, που καταγράφηκαν από ομάδες υπεράσπισης. Ακολουθούν 17 ανθρωποκτονίες δημοσιογράφων πέρυσι, δήλωσε ο Encinas.

 

Το Μεξικό συχνά κατατάσσεται στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες για να εργαστούν οι δημοσιογράφοι και ο Lopez Obrador δεσμεύτηκε να μειώσει τη βία και να εντείνει την προστασία των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.

 

Ωστόσο, οι δολοφονίες δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί παράλληλα με το ρεκόρ των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό στο σύνολό του, μεγάλο μέρος του οποίου τροφοδοτείται από την αχαλίνωτη βία μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών.

 

Τα πιο επικίνδυνα μέρη για τους δημοσιογράφους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Lopez Obrador είναι οι Σονόρα, Γκουρέρο, Βερακρούζ και Μιχαοκάν, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

 

Η αποτυχία των αρχών να τιμωρήσουν τους δράστες των δολοφονιών αναφέρεται τακτικά ως παράγοντας πίσω από τη βία.

 

Ο Encinas είπε ότι μόλις το 5% των δολοφονιών κατά δημοσιογράφων, που διαπράχθηκαν υπό την τρέχουσα διοίκηση, είχε οδηγήσει σε καταδίκη.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr