Εκλογές ΗΠΑ: Επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα στην Πενσιλβάνια - Νικητής ο Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: Επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα στην Πενσιλβάνια - Νικητής ο Μπάιντεν Facebook Twitter
Υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν στην Πενσιλβάνια, 07/11/2020 (ΕΡΑ)
0

Η Πενσιλβάνια επικύρωσε τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου, ανακηρύσσοντας νικητή τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής.

«Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Πενσιλβάνιας επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως απαιτείται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, υπέγραψα το Πιστοποιητικό Διαπίστωσης για τη λίστα των εκλεκτόρων του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις» ανέφερε μέσω του Twitter ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας, Τομ Γουλφ. Με την επικύρωση αυτή ο Μπάιντεν εξασφαλίζει τους 20 μεγάλους εκλέκτορες της Πενσιλβάνιας.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη, χωρίς να περιμένει, να σχηματίζει την κυβέρνησή του. Έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον μιας άρνησης άνευ προηγουμένου στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος απέφυγε μολαταύτα να αναγνωρίσει καθαρά τη νίκη του Δημοκρατικού. Υποσχέθηκε, μέσω Twitter, να συνεχίσει τον «δίκαιο αγώνα» του, καθώς οι δικηγόροι του έχουν πολλαπλασιάσει τις προσφυγές στη δικαιοσύνη, χωρίς επιτυχία, καταγγέλλοντας — χωρίς να προσκομίζουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία — νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

Πίεση από Ρεπουμπλικάνους, αλλά και η επικύρωση στο Μίσιγκαν φέρονται να συντέλεσαν στην αλλαγή στάσης του Τραμπ

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κλιμακούμενη πίεση από μερικούς Ρεπουμπλικάνους, ίσως έχει επηρεάσει εν μέρει την απόφαση του Τραμπ, να επιτρέψει τη ροή ομοσπονδιακών κονδυλίων προς την ομάδα μεταβίβασης της εξουσίας του Μπάιντεν. Επίσης, η κίνηση του Τραμπ είναι πιθανώς αποτέλεσμα, και ίσως κάτι περισσότερο, της επικύρωσης της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν από την πολιτεία του Μίσιγκαν. Η νομική ομάδα του Τραμπ βρέθηκε επίσης, αντιμέτωπη με μια σειρά από δικαστικές ήττες, στην προσπάθειά της να αποτρέψει αμερικανικές πολιτείες από την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν.

Παράλληλα, ειδικοί σε νομικά ζητήματα δηλώνουν ότι οι περιπτώσεις αμερικανικών πολιτειών που απομένουν και δεν έχουν επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα (υπέρ του Μπάιντεν), δεν μπορούν να προσφέρουν στον Τραμπ μία πρακτική διέξοδο ανατροπής του. Προς την ίδια κατεύθυνση των εξελίξεων, η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σέλι Μουρ Καπίτο, που εκπροσωπεί τη Δυτική Βιρτζίνια, η οποία στήριξε πλειοψηφικά τον Τραμπ, εξέδωσε μία ανακοίνωση χθες, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη εντοπισμού εκτεταμένων εκλογικών παρατυπιών, που θα ήταν αρκετές για την αμφισβήτηση της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν (συμπρόεδρος της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ στο Οχάιο) ο οποίος σπάνια διαχωρίζει τη θέση του από αυτήν των ηγετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για εκτεταμένη εκλογική νοθεία, καλώντας για την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας. «Είναι τώρα καιρός για την ταχεία επίλυση-απάντηση όποιων σημαντικών ερωτήσεων, ώστε να κινηθούμε μπροστά» έγραψε ο ίδιος σε σχόλιο του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «The Cincinnati Enquirer».

Ωστόσο, ο Πόρτμαν δεν αναφέρθηκε στον Μπάιντεν ως «εκλεγμένο πρόεδρο», αλλά στο «πιθανό γεγονός» να γίνει ο Μπάιντεν ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ούτε η Καπίτο αναφέρθηκε στον Μπάιντεν ως τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM