Επίσκεψη στο Φανάρι πραγματοποίησε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο «βασικό εταίρο» των ΗΠΑ, σε ανάρτηση που έκανε μετά τη συνάντηση.

 

«Τιμή μου να συναντήσω σήμερα τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α', και να επισκεφθώ την Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου» έγραψε στο Twitter ο Μάικ Πομπέο.

 

«Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να προασπίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ακόμη.

 


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης- που κράτησε περίπου μία ώρα- τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης και τους ορθόδοξους στην Τουρκία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συζήτησαν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης του περιβάλλοντος, όπως ζητήματα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας.

 

 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε την ανάγκη προστασίας των χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων είπε πως συζητήθηκε και το θέμα της Αγίας Σοφίας, αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο.

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Σούζαν Πομπέο και τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Αρχικά, προσκύνησαν στον Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκαν για την ιστορία του καθώς και για τα ιερά λείψανα και κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr