Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: Η πρόωρη αποχώρηση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα έχει υψηλό τίμημα

Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: Η πρόωρη αποχώρηση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα έχει υψηλό τίμημα Facebook Twitter
EPA
0

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι μια πρόωρη αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν θα έχει υψηλό τίμημα.

Η προειδοποίηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ έρχεται μετά τις πληροφορίες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει σημαντικό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν τις ερχόμενες εβδομάδες.

«Τώρα αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη απόφαση. Είμαστε στο Αφγανιστάν περίπου 20 χρόνια και κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν θέλει να παραμείνει περισσότερο από το απαραίτητο. Αλλά, την ίδια ώρα, το τίμημα μπορεί να είναι πολύ υψηλό, αν φύγουμε υπερβολικά πρόωρα ή με μη συντονισμένο τρόπο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ξανά «πεδίο διεθνών τρομοκρατών για τη σχεδίαση και την οργάνωση επιθέσεων στις πατρίδες μας. Και το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να ξαναχτίσει στο Αφγανιστάν το χαλιφάτο του τρόμου που έχασε στη Συρία και το Ιράκ», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ εκεί αποτελεί από περίπου 12.000 στρατιώτες που βοηθούν στην εκπαίδευση και παρέχουν συμβουλές στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Πάνω από τους μισούς στρατιώτες δεν είναι Αμερικανοί, αλλά η Συμμαχία βασίζεται στις ΗΠΑ για μετακινήσεις, αεροπορική υποστήριξη και υλικοτεχνική στήριξη μεταξύ άλλων. Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press, είναι απίθανο το ΝΑΤΟ να μπορούσε ακόμη και να ολοκληρώσει την επιχείρησή του εκεί, χωρίς την αμερικανική βοήθεια.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων περιμένουν ότι ο Τραμπ θα δώσει επίσημη εντολή ακόμη και αυτή την εβδομάδα, για να ξεκινήσει περαιτέρω απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του (20/1), σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το CNN.

Ο πρώην, πλέον, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είχε στείλει πρόσφατα απόρρητη έκθεση στον Λευκό Οίκο, με την οποία επιβεβαίωνε ότι η ομόφωνη πρόταση της ιεραρχίας είναι να μην μειωθεί η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, μέχρι να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι αυτή η έκθεση, που αποκάλυψε η Washington Post, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο Τραμπ αποφάσισε να αποπέμψει τον Έσπερ.

Στη δήλωσή του, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι ακόμη και με περαιτέρω μείωση της αμερικανικής δύναμης, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την αποστολή εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και βοήθειας στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Επίσης, θα συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους έως το 2024.

Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα της Συμμαχίας. Ξεκίνησε όταν ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το Άρθρο 5 της Συνθήκης, κινητοποιώντας όλους τους συμμάχους για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από την Ευρώπη και αλλού στάθηκαν δίπλα στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν και περισσότεροι από 1.000 πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Πήγαμε στο Αφγανιστάν μαζί. Και όταν είναι η σωστή ώρα, θα πρέπει να φύγουμε μαζί, με συντονισμένο τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, για τη δική μας ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM