Σομαλία: Οι ακρίδες σαρώνουν τις καλλιέργειες και αφήνουν πίσω τους έρημη γη

Σομαλία: Οι ακρίδες σαρώνουν τις καλλιέργειες και αφήνουν πίσω τους έρημη γη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Σμήνη ακρίδων πλήττουν πλήττουν αχανείς, εύφορες εκτάσεις σε χώρες της Αφρικής, σε ένα πρωτοφανές κύμα καταστροφής.

Δραματική είναι η ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters από την πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, όπου εκατομμύρια κίτρινες ακρίδες μετατρέπουν χωράφια σε «έρημη γη», μέσα σε ελάχιστο χρόνο. 

Η δριμύτητα με την οποία σαρώνουν τα κίτρινα έντομα την Σομαλία δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο: η καταστροφές ξεκίνησαν στα τέλη του 2019 στην ανατολική Αφρική και την Ερυθρά Θάλασσα και τα έντομα να ακολουθούν τα ασυνήθιστα μετεωρολογικά μοτίβα των διαδοχικών εποχών. 

Σε μία περιοχή όπου πολλοί κάτοικοι κυριολεκτικά πεινούν, η πληγή των ακρίδων εκτυλίσσεται παράλληλα με την πανδημία κορωνοϊού, που εν πολλοίς διέλυσε την εφοδιαστική αλυσίδα εντομοκτόνων και άλλου εξοπλισμού, τον οποίο οι ντόπιοι χρειάζονται διακαώς για να αντιπαλέψουν τις ακρίδες. 

Το Reuters μεταδίδει τον μάταιο αγώνα ορισμένων καλλιεργητών: «Με μία καραμπίνα στην πλάτη του, ο Γιασίν Μοχάμεντ προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να κυνηγήσει τα μιλιούνια κίτρινων εντόμων που εισβάλλουν στην φάρμα του, καθώς οι καμήλες του περιφέρονται σε κοντινή απόσταση. Οι ακρίδες στα περίχωρα του Μογκαντίσου τρώνε την περιουσία του Γιασίν, καταστρέφοντας τις καλλιέργειές του, τα κουκιά και το γρασίδι του»

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει στην μάχη με τις ακρίδες, καθώς μετατρέπουν τα πάντα σε έρημο», λέει ο καλλιεργητής, φανερά απελπισμένος από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα σμήνη των αδηφάγων εντόμων. 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ