Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια

Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια Facebook Twitter
Αιθιοπία: Σμήνη ακρίδων καταστρέφουν τη χώρα - Η μεγαλύτερη εισβολή τα τελευταία 25 χρόνια (EPA)
0

Η εισβολή ακρίδων είναι η χειρότερη στην Αιθιοπία τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Η εισβολή αυτή έχει καταστρέψει περίπου 200.000 εκτάρια γης από τον Ιανουάριο, απειλώντας την προμήθεια τροφίμων και αυτό γιατί ένα σμήνος ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μπορεί να τρώει τόση τροφή σε μια μέρα, όσο 35.000 άτομα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το φαινόμενο αυτό με τα σμήνη των ακρίδων αποτελεί μέρος μιας διαδοχικής σειράς από εισβολές, που μαστίζουν την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής και της Ερυθράς Θάλασσας από τα τέλη του 2019.

Ωστόσο η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση φέτος, διακόπτοντας την αλυσίδα εφοδιασμού με φυτοφάρμακα και άλλο εξοπλισμό για την καταπολέμησή των ακρίδων.

Η Marima Wadisha, χήρα η ίδια με 10 παιδιά, φώναξε, πέταξε βράχους και στην απελπισία της έριξε ακόμη και σφαίρες στις ακρίδες που κατέβαιναν στα χωράφια της στη βορειοανατολική Αιθιοπία, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά τα σμήνη των εντόμων ήταν τόσο αδυσώπητα που ολόκληρη η σοδειά της, η μόνη πηγή εισοδήματος της οικογένειάς της, καταστράφηκε.

«Δεν έφυγαν καθόλου, επί μια εβδομάδα. Δεν έχουμε συγκομιδή και φωνάζουμε μέρα και νύχτα. Πώς μπορώ (εγώ) να ταΐσω έτσι τα παιδιά μου», είπε η Wadisha.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα είναι εδώ, στην Αιθιοπία και το δουλεύουμε μαζί με τους συνεργάτες μας όπως το FAO», δήλωσε ο διευθυντής του Ανατολικού Αφρικανικού Οργανισμού για την περιοχή Stephen Njoka.

Οι συγκρούσεις και το χάος στην Υεμένη, όπου προέρχονται μερικά από τα σμήνη, κατέστησαν αδύνατο τον ψεκασμό φυτοφαρμάκων με αεροπλάνο.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα δυνατές βροχές έχουν διογκώσει τα σμήνη, που εξαπλώνονται σε όλη την Αιθιοπία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ό,τι τα έντομα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην Ανατολική Αφρική και την Υεμένη 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Η εκπρόσωπος του FAO στην Αιθιοπία, Fatouma Seidσ φοβάται ωστόσο, ό,τι το ίδιο καταστροφικό σχέδιο θα επαναληφθεί και το επόμενο έτος.

«Η ενοχλητική αυτή συνθήκη θα συνεχιστεί έως το 2021. Θα υπάρξει ξανά ανάλογη εισβολή και τα σμήνη των ακρίδων θα κατευθυνθούν στην Κένυα», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM