Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ σε Αριζόνα και Τζόρτζια

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ σε Αριζόνα και Τζόρτζια Facebook Twitter
0

Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ντόναλντ Τραμπ στην Τζόρτζια ενώ επικράτησε σε ακόμη μια πολιτεία-κλειδί, την Αριζόνα, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν μετά την Αριζόνα κερδίζει και την Πολιτεία της Τζόρτζια, εξασφαλίζοντας 306 εκλέκτορες, ενώ αντιθέτως νικητής στη Βόρεια Καρολίνα αναδεικνύεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του, ούτε έχει μιλήσει δημοσίως από το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Τραμπ – κατά ειρωνία της τύχης 306 εκλέκτορες είχε εξασφαλίσει ο Τραμπ το 2016, όταν κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον.

Στην Τζόρτζια πρόκειται να γίνει ανακαταμέτρηση των ψήφων, δεδομένου ότι η διαφορά μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων ήταν πολύ μικρή, μόλις μερικές χιλιάδες ψηφοδέλτια. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει: ό,τι και αν γίνει σε αυτήν την Πολιτεία που δίνει 16 εκλέκτορες, ο Μπάιντεν έχει ξεπεράσει το όριο των 270 που του χρειάζονται για να του ανοίξουν τις πύλες του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ, που δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως παρά ελάχιστες φορές μετά τις εκλογές, συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα και να μιλάει για νοθεία. Για απόψε είναι προγραμματισμένο πάντως να κάνει μια ανακοίνωση, από τους κήπους του Λευκού Οίκου, για την εμβολιαστική στρατηγική της κυβέρνησής του απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος νωρίτερα σήμερα επέμενε ότι είναι ο νικητής των εκλογών, τις οποίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει «νοθευμένες». Οι υποστηρικτές του εξακολουθούν να βομβαρδίζονται από μηνύματα που τους καλούν να συμβάλουν οικονομικά για να «υπερασπιστούν τις εκλογές». Για αύριο σχεδιάζουν μια διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, μολονότι το επιτελείο του Τραμπ δεν κατάφερε μέχρι τώρα να παρουσιάσει κάποιο απτό στοιχείο που να αποδεικνύει εκλογική νοθεία σε ευρεία κλίμακα.

Ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πάει στη διαδήλωση. «Θα μπορούσα να προσπαθήσω να περάσω να πω μια καλημέρα», έγραψε στο Twitter.

Οι στενότεροι συνεργάτες, υπουργοί και σύμβουλοι του προέδρου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαβεβαίωναν ότι προετοιμάζονται για τη «δεύτερη θητεία» του. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα παραστεί στην ορκωμοσία του» τον Ιανουάριο, είπε χαρακτηριστικά στο Fox News η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

«Οι εκλογές τελείωσαν», είπε από την πλευρά της η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισημαίνοντας ότι ο Μπάιντεν κατέρριψε όλα τα ρεκόρ, συγκεντρώνοντας 78 εκατομμύρια ψήφους σε εθνικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM