Γερμανία: 300.000 μαθητές σε καραντίνα

Γερμανία: 300.000 μαθητές σε καραντίνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Ανοιχτά κρατούν οι υπουργοί Παιδείας τα σχολεία την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές βρίσκονται σε καραντίνα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. «Μαθητές μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες», υπενθυμίζει ο λοιμοξιολόγος Ντόρστεν.


Σε ανοδική τροχιά εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία ο αριθμός μαθητών και μαθητριών που μπαίνουν αναγκαστικά σε καραντίνα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Διδασκόντων ξεπερνά πλέον τους 300.000, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου τα στοιχεία έκαναν λόγο για περίπου 50.000. Σήμερα έχουν μπει σε καραντίνα εκτός αυτού περίπου 30.000 διδάσκοντες.


«Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ολοένα και περισσότερα σχολεία αναγκάζονται να κλείσουν», δηλώνει στο γερμανικό Τύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διδασκόντων Χάινς Πέτερ Μάιντινγκερ.

«Στα σχολεία βιώνουμε ένα lockdown σε δόσεις», τονίζει αναφερόμενος στο σταδιακό κλείσιμο των σχολείων. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επικρίνει ότι οι πολιτικά αρμόδιοι έχουν αφήσει τις αποφάσεις στα χέρια των υγειονομικών αρχών, «Μόνο και μόνο για να μην κλείσουν τα σχολεία σχεδόν σε όλα τα κρατίδια της χώρας έχει ανασταλεί η εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός του αριθμού μαθητών κάθε τάξης στο μισό». 

Ο Χάινς Πέτερ Μάιτινγκερ εκφράζει την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη της χώρα: «Για να γίνει αυτό θα πρέπει όταν σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων να εφαρμόζονται αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι κανόνες αποστασιοποίησης, ο περιορισμός του αριθμού μαθητών και σε κάθε τάξη και το μάθημα εκ περιτροπής».


Οι γονείς δεν αποκλείουν μερικό ή γενικό lockdown

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Γονέων Στέφαν Βάσμουτ προσάπτει στους υπουργούς Παιδείας αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας: «Είναι σκάνδαλο ότι τα κρατίδια δεν φρόντισαν ώστε να υπάρχει μια αξιόπιστη στατιστική για το πόσοι μαθητές σε ποιές περιοχές έχουν μπει σε καραντίνα και γιατί. Όπως και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας θα έπρεπε να υπάρχουν και στην εκπαίδευση συγκεκριμένα κριτήρια για το πότε και ποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γονέων δεν αποκλείει ένα μερικό ή και γενικό lockdown στα σχολεία: «Αν πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας θα πρέπει να εξεταστούν ακόμα και περιορισμοί στη διεξαγωγή μαθημάτων στα σχολεία».


Από τη πλευρά της, η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Άνγια Κάρλιτσεκ, η οποία τάχθηκε την Τρίτη υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στη τάξη εν ώρα μαθήματος, απέδωσε την αύξηση των μαθητών που μπαίνουν σε καραντίνα στις γενικότερες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης συντακτών στο Βερολίνο, σχετικά με τις φήμες για ένα γενικόlockdown στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Πετύχαμε το στόχο μας να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων».


Δεν αποδίδει ακόμα το μερικό lockdown

Την Τετάρτη το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο RKI κατέγραψε 18.487 κρούσματα, 3.155 περισσότερα από ότι την προηγούμενη μέρα. Αποτιμώντας το μερικό lockdown που επιβλήθηκε την προπερασμένη Δευτέρα στις 3 Νοεμβρίου, η αναπληρωτής κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ δήλωσε χθες: «Διαπιστώνουμε μια θετική τάση. Θα πρέπει ωστόσο να κάνουμε υπομονή μέχρι να μπορούμε να διαπιστώσουμε αν αποτελεί σημείο καμπής στην προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων».


Στη δημόσια συζήτηση για ένα ενδεχόμενο λοκντάουν στα σχολεία, ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για ζητήματα υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε στην ιστοσελίδα tagesschau.de με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία: «Δυστυχώς γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς μεταδίδεται ο ιός. Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή».


Εναλλαγή μαθημάτων σε σχολείο και σπίτι προτείνουν μαθητές

Στην απόφαση των τοπικών υπουργών Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων αντιδρούν πλέον και μαθητές. Μαθητικοί σύλλογοι του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, για παράδειγμα, προτείνουν την εκ περιτροπής διεξαγωγή μαθημάτων, μια στο σχολείο και μια μέσω διαδικτύου, επειδή όπως ανακοινώνουν, δεν αισθάνονται πια ασφαλείς στις σχολικές τάξεις.


Οι τοπικοί υπουργοί Παιδείας ωστόσο εμμένουν στην απόφασή τους να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία επικαλούμενοι τους εφαρμοζόμενους κανόνες αερισμού. Ειδικός του ομοσπονδιακού υπουργείου Περιβάλλοντος ωστόσο εκτιμά ότι δεν αρκεί πλέον ο σωστός αερισμός των τάξεων, αλλά επιβάλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς και οι κανόνες αποστασιοποίησης. Η αποστασιοποίηση ωστόσο δεν είναι εφικτή αν δεν περιοριστούν στο μισό οι μαθητές σε κάθε τάξη.


Στην αφάνεια πολλά κρούσματα σε παιδιά

Οι υπουργοί Παιδείας επικαλούνται εκτός αυτού μελέτες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα κρούσματα σε σχολεία. Ο κορυφαίος γερμανός λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί ωστόσο στο τακτικό του podcast στη Βορειογερμανική Ραδιοφωνία (NDR) ότι πολλές έρευνες για την εξάπλωση της πανδημίας στα σχολεία έγιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη όταν είχαν κλείσει σχολεία και νηπιαγωγεία. «Ίσως και για αυτό το λόγο επικρατεί στην κοινωνία η άποψη ότι τα παιδιά δεν πλήττονται τόσο όσο οι ενήλικες από τον κορωνοϊό».

Ο Γερμανός ειδικός παραπέμπει σε μελέτες για αντισώματα, οι οποίες δείχνουν ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα σε παιδιά, τα οποία ωστόσο παρέμειναν στην αφάνεια. Το συμπέρασμα του Κρίστιαν Ντόρστεν: «Ενισχύεται η εντύπωση ότι οι μαθητές μεταδίδουν τον ιό το ίδιο όπως και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Ο ιός αδιαφορεί ποιόν προσβάλλει».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM