Ισλαμιστές τρομοκράτες στην ΕΕ: «Το κενό ασφαλείας σε ένα κράτος συνιστά κίνδυνο για όλα τα κράτη-μέλη»

Ισλαμιστές τρομοκράτες στην ΕΕ: «Το κενό ασφαλείας σε ένα κράτος συνιστά κίνδυνο για όλα τα κράτη-μέλη» Facebook Twitter
EPA
0

Αυστηρότερα μέτρα για επικίνδυνους ισλαμιστές προτείνουν Μακρόν, Κουρτς, Μέρκελ, Ρούτερς, Μισέλ και φον ντερ Λάιεν. Ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τη μεταρρύθμιση της συνθήκης Σένγκεν ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ και να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, δήλωσε μετά από τηλεδιάσκεψη με τους καγκελάριους της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.


Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη διάσκεψη οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι στόχος των προσπαθειών είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών στην Αυστρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία είχε διατυπωθεί από πολλές πλευρές το αίτημα για καλύτερο συντονισμό της καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη τύπου μετά τη διάσκεψη, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε έναν κατάλογο μέτρων που θα συζητήσουν την Παρασκευή σε σύσκεψή τους οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ. Το θέμα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας θα απασχολήσει και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.


«Ωρολογιακές βόμβες»
Άμεση προτεραιότητα έχει η «αποφασιστική» υλοποίηση των μέτρων κατά της τρομοκρατίας που έχουν παρθεί μετά τις επιθέσεις το 2015 στη Γαλλία, αλλά δεν εφαρμόζονται επαρκώς, τόνισε ο κ. Μακρόν. Συγκεκριμένα ανέφερε τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων και τη στενότερη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως και την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Frontex.

Όπως ενδεικτικά δήλωσε, «το κενό ασφαλείας σε ένα κράτος συνιστά κίνδυνο για όλα τα κράτη-μέλη.» Μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους ισλαμιστές μαχητές που επιστρέφουν στην Ευρώπη από τη Συρία και το Ιράκ, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς. Πρόκειται για «ωρολογιακές βόμβες». «Αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας», δήλωσε, «θα πρέπει να περιορίσουμε την ελευθερία αυτών των ανθρώπων.»



Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν πρότεινε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στοχευμένα η ριζοσπαστικοποίηση νέων μουσουλμάνων. Αποφασιστική σημασία για αυτή τη ριζοσπαστικοποίηση απέδωσε στην ισλαμιστική προπαγάνδα στο διαδίκτυο.

Μελλοντικά οι μεγάλες πύλες όπως η Google θα υποχρεώνονται να σβήνουν σχετικές σελίδες εντός μιας ώρας από τη στιγμή που υποπέσουν στην αντίληψή τους. Εκτός αυτού ανακοίνωσε προγράμματα για νεαρούς μετανάστες. Όπως ενδεικτικά δήλωσε: «Ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της τρομοκρατίας είναι να δημιουργήσεις προοπτικές για νέους ανθρώπους.»

Στην παρέμβασή της η καγκελάριος Μέρκελ επισήμανε ότι στην πάλη κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μουσουλμανικές οργανώσεις στις εκάστοτε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως τονίσθηκε από όλους, αντίπαλος δεν είναι η μουσουλμανική θρησκεία αλλά το πολιτικό ισλάμ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ