Μια απομακρυσμένη πόλη στον Καναδά χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει τις πολικές αρκούδες

Μια απομακρυσμένη πόλη στον Καναδά χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει τις πολικές αρκούδες Facebook Twitter
EPA
0

Κατά μήκος της παγωμένης ακτής στο Χάντσον, εκατοντάδες πολικές αρκούδες περιπλανιούνται για εβδομάδες, περιμένοντας να σχηματιστεί ο θαλάσσιος πάγος, ώστε να επιστρέψουν στο κυνήγι.

Μέχρι τότε, αποτελούν κίνδυνο για τους 900 κατοίκους που ζουν στο Τσόρτσιλ- μια απομακρυσμένη, αρκτική πόλη του Καναδά- διάσημη για τα άγρια ζώα που την επισκέπτονται.

Η πόλη επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την πρόληψη περιστατικών με επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα νέο σύστημα ραντάρ που μπορεί να παρακολουθεί και να προειδοποιεί όταν πλησιάζει μια αρκούδα ακόμα και όταν υπάρχει χιονοθύελλα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Το ραντάρ μπορεί να τα δει όλα αυτά», δήλωσε ο Geoff York, ανώτερος διευθυντής συντήρησης της Polar Bears International, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στο σύστημα παρακολούθησης.

Το επόμενο έτος, το σύστημα θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά σε ένα τουριστικό κάμπινγκ κοντά στο Longyearbyen, μια πόλη εξόρυξης άνθρακα στο αρχιπέλαγος Svalbard της Νορβηγίας, όπου ένας Ολλανδός σκοτώθηκε από μια πολική αρκούδα τον Αύγουστο.

Το ραντάρ

Τοποθετημένο σε σημείο όπου συγκεντρώνονται κυρίως πολικές αρκούδες κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης κάθε χρόνο, το ειδικό ραντάρ γνωστό ως «Beardar», δημιουργήθηκε από μια ιδιωτική εταιρεία για στρατιωτική χρήση, αλλά κατέληξε να χρησιμοποιείται για να εντοπίζει πολικές αρκούδες.

Ο αλγόριθμος του συστήματος μπορεί και διακρίνει τις αρκούδες από άλλα μεγάλα αντικείμενα, ή ζώα ή οχήματα, ακόμα και από ανθρώπους.

Όταν το ραντάρ εντοπίσει μια πολική αρκούδα που κινείται προς έναν οικισμό, θα ειδοποιήσει τις αρχές οι οποίες στη συνέχεια θα αναπτύξουν μια σειρά τακτικών, από λαστιχένιες σφαίρες έως ελικόπτερα για να απομακρύνουν την αρκούδα.

Οι κάτοικοι του Τσόρτσιλ στον Καναδά έχουν συνηθίσει να ζουν μαζί με εκατοντάδες αρκούδες για αρκετά μεγάλη περίοδο του χρόνου: Μάλιστα, οι κάτοικοι αφήνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους μισάνοιχτες και τα σπίτια ξεκλείδωτα σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να ξεφύγει από τα ζώα.

Μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή λαμβάνει έως και 300 κλήσεις για συμβουλές σχετικά με την εμφάνιση πολικών αρκούδων κάθε χρόνο, ενώ ειδικές περιπολίες γίνονται συνέχεια στην πόλη.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ