Κατά μήκος της παγωμένης ακτής στο Χάντσον, εκατοντάδες πολικές αρκούδες περιπλανιούνται για εβδομάδες, περιμένοντας να σχηματιστεί ο θαλάσσιος πάγος, ώστε να επιστρέψουν στο κυνήγι.

 

Μέχρι τότε, αποτελούν κίνδυνο για τους 900 κατοίκους που ζουν στο Τσόρτσιλ- μια απομακρυσμένη, αρκτική πόλη του Καναδά- διάσημη για τα άγρια ζώα που την επισκέπτονται.

 

Η πόλη επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την πρόληψη περιστατικών με επιθέσεις αρκούδων σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας ένα νέο σύστημα ραντάρ που μπορεί να παρακολουθεί και να προειδοποιεί όταν πλησιάζει μια αρκούδα ακόμα και όταν υπάρχει χιονοθύελλα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

«Το ραντάρ μπορεί να τα δει όλα αυτά», δήλωσε ο Geoff York, ανώτερος διευθυντής συντήρησης της Polar Bears International, που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στο σύστημα παρακολούθησης.

 

Το επόμενο έτος, το σύστημα θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά σε ένα τουριστικό κάμπινγκ κοντά στο Longyearbyen, μια πόλη εξόρυξης άνθρακα στο αρχιπέλαγος Svalbard της Νορβηγίας, όπου ένας Ολλανδός σκοτώθηκε από μια πολική αρκούδα τον Αύγουστο.

 

Το ραντάρ

 

Τοποθετημένο σε σημείο όπου συγκεντρώνονται κυρίως πολικές αρκούδες κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης κάθε χρόνο, το ειδικό ραντάρ γνωστό ως «Beardar», δημιουργήθηκε από μια ιδιωτική εταιρεία για στρατιωτική χρήση, αλλά κατέληξε να χρησιμοποιείται για να εντοπίζει πολικές αρκούδες.

 

Ο αλγόριθμος του συστήματος μπορεί και διακρίνει τις αρκούδες από άλλα μεγάλα αντικείμενα, ή ζώα ή οχήματα, ακόμα και από ανθρώπους.

 

Όταν το ραντάρ εντοπίσει μια πολική αρκούδα που κινείται προς έναν οικισμό, θα ειδοποιήσει τις αρχές οι οποίες στη συνέχεια θα αναπτύξουν μια σειρά τακτικών, από λαστιχένιες σφαίρες έως ελικόπτερα για να απομακρύνουν την αρκούδα.

 

Οι κάτοικοι του Τσόρτσιλ στον Καναδά έχουν συνηθίσει να ζουν μαζί με εκατοντάδες αρκούδες για αρκετά μεγάλη περίοδο του χρόνου: Μάλιστα, οι κάτοικοι αφήνουν τις πόρτες του αυτοκινήτου τους μισάνοιχτες και τα σπίτια ξεκλείδωτα σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να ξεφύγει από τα ζώα.

 

Μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή λαμβάνει έως και 300 κλήσεις για συμβουλές σχετικά με την εμφάνιση πολικών αρκούδων κάθε χρόνο, ενώ ειδικές περιπολίες γίνονται συνέχεια στην πόλη.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr