Περού: Ο πρόεδρος Βισκάρα που είχε κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς, καθαιρέθηκε για διαφθορά

Περού: Ο πρόεδρος Βισκάρα που είχε κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά της διαφθοράς, καθαιρέθηκε για διαφθορά Facebook Twitter
Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα καθαιρέθηκε από το αξίωμά του (EPA)
0

Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα καθαιρέθηκε από το αξίωμά του χθες, με απόφαση του Κογκρέσου, καθώς η χώρα των Άνδεων βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση.


Ο καθαιρεθείς αρχηγός του κράτους είχε μετατρέψει τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς στο κύριο άρμα μάχης του, συγκρουόμενος με σφοδρότητα με την περουβιανή πολιτική τάξη, προτού βρεθεί ο ίδιος στο στόχαστρο κατηγοριών για δωροληψία που διέψευσε «κατηγορηματικά» χαρακτηρίζοντας «ψευδείς».


Ο Βισκάρα, 57 ετών, μηχανικός, πάντα αυστηρός στον λόγο του, διαδέχθηκε τον Μάρτιο του 2018 τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος παραιτήθηκε αντιμέτωπος και εκείνος με καθαίρεση από το Κογκρέσο εξαιτίας σκανδάλου στο οποίο ενεχόταν η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.


Ο άλλοτε αντιπρόεδρος του καθαιρέθηκε εξαιτίας κατηγοριών πως δωροδοκήθηκε το 2014 με αντάλλαγμα συμβάσεις για την εκτέλεση δημοσίων έργων όταν ακόμη ήταν ο κυβερνήτης στην περιφέρεια Μοκέγουα (νότια). Προηγούμενη απόπειρα απομάκρυνσής του με αφορμή άλλες κατηγορίες για διαφθορά, είχε αποτύχει.


Ο κεντρώος Βισκάρα, που χαρακτηρίζεται πραγματιστής, αποτελούσε εξαίρεση όταν αναλάμβανε την προεδρία: δεν είχε δεσμούς με τον κόσμο των επιχειρήσεων, ούτε με παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Τους τριάντα δύο μήνες που παρέμεινε αρχηγός του κράτους των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, αύξησε τη δημοτικότητά του επιδεικνύοντας αδιάλλακτη στάση έναντι του κοινοβουλίου, αντίθετα με προκατόχους του, και κηρύσσοντας σταυροφορία εναντίον της διαφθοράς.


«Θα είμαστε ανένδοτοι στον αγώνα εναντίον της διαφθοράς και όλων των ενεργειών που αντίκεινται προς τον νόμο», δήλωνε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την 23η Μαρτίου 2018.


Έναν χρόνο αργότερα, οι Περουβιανοί ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία σε δημοψήφισμα την αναθεώρηση τριών άρθρων του Συντάγματος ώστε να ενταχθούν σε αυτό διατάξεις για την πάταξη της διαφθοράς που πρότεινε ο πρόεδρος. Μεταξύ άλλων απαγορεύθηκε η επανεκλογή των μελών του σημερινού κοινοβουλίου το 2021.


Πάνω από τρεις στους τέσσερις Περουβιανούς ήθελαν να παραμείνει στην εξουσία, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις αλλά το «μπραντεφέρ» με τους κοινοβουλευτικούς δεν τέλειωσε ποτέ και τελικά οδήγησε στην πτώση του.

Το Κογκρέσο, όπου κυριαρχεί η δεξιά αντιπολίτευση, εξασφάλισε 105 ψήφους υπέρ της καθαίρεσης του κεντρώου προέδρου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 87 που απαιτούνταν (επί συνόλου 130) για την απομάκρυνσή του. Δεκαεννέα μέλη του σώματος ψήφισαν κατά και τέσσερα απείχαν.


Η πτώση του Βισκάρα — που ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την απόφαση του Κογκρέσου και δεν θα την αμφισβητήσει στη δικαιοσύνη — εγκαινιάζει νέα φάση στην πολιτική κρίση στη χώρα, όπου η πολιτική τάξη πάσχει από κρίση αξιοπιστίας, έπειτα από πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς.


Τέσσερις προκάτοχοί του στην προεδρία — ο Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), ο Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2011), ο οποίος αυτοκτόνησε, ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018) — βρέθηκαν κατηγορούμενοι για δωροληψία. Αλλά και η πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι φυλακίστηκε για μήνες, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνταν για το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ.


Ως εδώ το προφίλ του μηχανικού, που δεν είχε ανακατευτεί με τα πολιτικά κόμματα, του ανθρώπου που χαρακτήριζε «η απλότητα και η λιτότητα», ήταν η μεγάλη του δύναμη. Πρώην πρεσβευτής στον Καναδά, είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών από τον Ιούλιο του 2016 ως τον Μάιο του 2017. Παρέμενε ωστόσο πολιτικά ανεξάρτητος.


Γεννημένος στη Λίμα το 1963, ο Βισκάρα, παιδί ακόμα, πήγε με την οικογένειά του στη Μοκέγουα, περιοχή μεταλλείων στο νότιο Περού. Εκεί άρχισε η πολιτική του δράση, όταν πρωτοστάτησε σε κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της μεταλλευτικής εταιρείας Southern. Ίδρυσε τοπικό πολιτικό κίνημα κι έφθασε να εκλεγεί κυβερνήτης (2011-2014), δίνοντας έμφαση στις δαπάνες για την παιδεία.


Ακόμη ανένταχτος παρά τα φλερτ διαφόρων κομμάτων, ο Βισκάρα δέχθηκε το 2016 να αναλάβει αντιπρόεδρος του Κουτσίνσκι, τον οποίο θα διαδεχόταν. Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών, παντρεμένος με δασκάλα, κανονικά θα ολοκλήρωνε τη θητεία του τον Ιούλιο του 2021. Δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στις εκλογές του Απριλίου.

Η καθαίρεση του Βισκάρα βυθίζει ξανά το Περού σε πολιτική αναταραχή που ίσως επιτείνει την οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού.


Ο πρόεδρος του Κογκρέσου Μανουέλ Μερίνο, επιχειρηματίας, στέλεχος της Λαϊκής Δράσης (Acción Popular), θα αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος σήμερα Τρίτη. Θα παραμείνει στο αξίωμα ως τον Ιούλιο του 2021. Θα γίνει ο τρίτος πρόεδρος της χώρας σε τέσσερα χρόνια.


Η κυβέρνηση του Βισκάρα εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον του Μερίνο τους τελευταίους μήνες, προσάπτοντάς του ότι αποπειράθηκε να εμπλέξει τον στρατό στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απομάκρυνση του προέδρου από το αξίωμά του. Ο Μερίνο αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε παράνομο ή επιλήψιμο.

Αναλυτές προβλέπουν ότι μπορεί να λάβει «λαϊκιστικά» μέτρα, για να αυξήσει τη δημοτικότητά του ενόψει εκλογών, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM