Μετά από έναν χρόνο εξορίας, ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες επέστρεψε στην πατρίδα του.

 

Ο Μοράλες παραιτήθηκε και έφυγε από τη Βολιβία τον Νοέμβριο του 2019 εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών μετά από ισχυρισμούς για νοθεία στις προεδρικές εκλογές.

 

Είχε πει δε ότι θα επιστρέψει στη Βολιβία εάν το κόμμα του Mas κέρδιζε στις επαναληπτικές εκλογές, όπως και έγινε στις 18 Οκτωβρίου.

 

Τον πρώην πρόεδρο δε, υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς εκατοντάδες υποστηρικτές του στα σύνορα. 

 

Μετά την αναχώρησή του από τη Βολιβία τον Νοέμβριο του 2019, τα μέλη της δεξιάς προσωρινής κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Μοράλες για ανταρσία και τρομοκρατίας.

 

Ένας δικαστής είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρώην ηγέτη, αλλά τον περασμένο μήνα η εντολή ακυρώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για να επιστρέψει χωρίς τον φόβο να συλληφθεί.

 

Ο Luis Arce, ο υποψήφιος για το κόμμα Mas, ηγήθηκε στις εκλογές και εξέπληξε πολλούς κερδίζοντας από τον πρώτο κιόλας γύρο.

 

Ωστόσο, μετά τη νίκη του στις εκλογές ο Acre απομακρύνθηκε κάπως από τον Morales, τονίζοντας σε μια συνέντευξη στο BBC ότι «δεν είμαι ο Έβο Μοράλες».

 

Αλλά ο πρώην πρόεδρος διατηρεί την υποστήριξη πολλών ακτιβιστών της Mas στη βάση εξουσίας του στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, όπου ισχυρίζεται ότι είναι τώρα επικεφαλής.

 

Δεν είναι σαφές ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα λέει ότι θα συναντηθεί με τους καλλιεργητές κόκας στο Chimoré. Πριν γίνει πρόεδρος, ο Μοράλες είχε ηγηθεί της ένωσης παραγωγών κόκας και η υποστήριξη παραμένει ισχυρή.

 

Ο Arce, από την άλλη, ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή, δήλωσε ότι ο Μοράλες δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στην κυβέρνησή του, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να δυσκολευτεί να μην συμμετάσχει στην πολιτική. Με όποια μορφή κι αν έχει αυτή.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μοράλες ήταν ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας και ηγήθηκε της χώρας για σχεδόν 14 χρόνια.

 

Με πληροφορίες του BBC/WashingtonPost/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr