Εκλογές ΗΠΑ: 10 αριθμοί εξηγούν το αποτέλεσμα της νίκης Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ: 10 αριθμοί εξηγούν το αποτέλεσμα της νίκης Μπάιντεν Facebook Twitter
Εκλογές ΗΠΑ: 10 αριθμοί εξηγούν το αποτέλεσμα της νίκης Μπάιντεν (EPA)
0

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζεται να αποχωριστεί τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο και οι χαοτικές εκλογές των ΗΠΑ βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους.

Το Reuters παραθέτει 10 αριθμούς  που βοηθούν να δοθεί μία εξήγηση στις ιστορικές και πιο ακριβές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ, εν μέσω πανδημίας. 

65 εκατομμύρια

Η κρίση του κορωνοϊού έκανε την επιστολική ψήφο επιλογή για περίπου 65 εκατομμύρια Αμερικανούς, σχεδόν στους μισούς από αυτούς που ψήφισαν.

Η αύξηση της ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου συγκλόνισε επίσης τους εκλογικούς υπαλλήλους σε πολλές πολιτείες, με τον αργό ρυθμό της μέτρησης να κρατά για μέρες τον κόσμο σε αγωνία.

18%

Από το Rust Belt έως το Sun Belt, ο Μπάιντεν κέρδισε περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ σε προάστια και σε άλλες περιοχές που κλίνουν προς την ευημερία.

Η προσέλευση στις προαστιακές κομητείες σημείωσε αύξηση περίπου 18% καθώς οι ψηφοφόροι που φοιτούν στο κολέγιο απέρριψαν τον Τραμπ. Η προσέλευση αυξήθηκε λιγότερο στις αγροτικές επαρχίες, όπου ο Ρεπουμπλικανικός πρόεδρος είχε ευρεία υποστήριξη.

4 εκατομμύρια

Το περιθώριο νίκης του Μπάιντεν ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ψήφους και συνεχίζει να αυξάνεται.

58%

Αυτό είναι το ποσοστό των λευκών ανδρών ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον Τραμπ φέτος. Το 2016 το ποσοστό αυτό ήταν 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο.

2 εκατομμύρια

Σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ κέρδισε περισσότερες από 2 εκατομμύρια ψήφους στις κομητείες που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Αν και η επιδημία αποτελούσε κορυφαία ανησυχία μεταξύ των ψηφοφόρων, το μερίδιο των ψήφων του Τραμπ ήταν περίπου σταθερό στις κομητείες με περισσότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

42-7

Η αναλογία αυτή ορίζει την αλλαγή του πολιτικού τοπίου. Ο Μπάιντεν ήταν σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις 42 κομητείες που κέρδισε ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Στην πολιτεία του Μίσιγκαν, ο Μπάιντεν κέρδισε το Kent County, ένα εύπορο προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, όπου ο Τραμπ πραγματοποίησε τις τελευταίες του ομιλίες τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Ο Τραμπ, αντίθετα, μπορούσε να αναστρέψει μόνο επτά κομητείες που ψήφισαν Χίλαρι Κλίντον το 2016.

7

Ο Τραμπ έχασε την κομητεία Μαϊάμι-Ντάντ της Φλόριντα, ένα δημοκρατικό προπύργιο, με μόλις 7 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την απώλεια 29 μονάδων που υπέστη εκεί το 2016.

Ο πρόεδρος κέρδισε ξανά την πολιτεία φέτος εν μέρει επειδή έλαβε περισσότερη υποστήριξη από τους Λατίνους ψηφοφόρους.

92/70

Αυτά αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα περιθώρια νίκης σε μια πολιτεία ή στην Περιφέρεια της Κολούμπια για τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, αντίστοιχα.

Ο Μπάιντεν κατέκτησε το δημοκρατικό προπύργιο της Ουάσιγκτον, ενώ ο Τραμπ έκανε νεύμα στο Ουαϊόμινγκ, το οποίο δεν έχει στηρίξει Δημοκρατικό υποψήφιο από το 1964.

2

Η κατάταξη του Τραμπ σε ψήφους που κέρδισε σε μία εκλογική μάχη, ακριβώς πίσω από τον Μπάιντεν. Και ακριβώς πίσω από τον Τραμπ, τρίτος ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

0

Μηδέν είναι οι φορές που ο Τραμπ παραδέχτηκε την ήττα του τις προεδρικές εκλογές. Οι δικηγόροι του έχουν ήδη καταθέσει αγωγές για τη νίκη του Μπάιντεν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM