Σύμβουλοι του Τραμπ τον καλούν να προετοιμαστεί για ήττα- Το παρασκήνιο στον Λευκό Οίκο

Σύμβουλοι του Τραμπ τον καλούν να προετοιμαστεί για ήττα- Το παρασκήνιο στον Λευκό Οίκο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε δημοσίως την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει τη μάχη για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και κατ' ιδίαν ζητά από συμμάχους και συμβούλους να τον υπερασπιστούν, επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για τη νίκη επί του Τζο Μπάιντεν.

Όμως, στο παρασκήνιο τις τελευταίες δύο ημέρες σύμβουλοι μιλούν στον πρόεδρο για την προοπτική μιας εκλογικής ήττας και πώς θα πρέπει να διαχειριστεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αναφέρουν δύο πηγές της Washington Post, που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Κάποιοι που είναι κοντά στον πρόεδρο υποστηρίζουν ότι αν ο Μπάιντεν αναδειχθεί νικητής, ο Τραμπ θα πρέπει να κάνει δηλώσεις στις οποίες θα δεσμεύεται για την ειρηνική μετάβαση εξουσίας, σύμφωνα με συμμάχους και Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους που περιέγραψαν- με την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν- τις εσωτερικές συζητήσεις. Όμως, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του εκλογικού επιτελείου του προέδρου είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση για ομιλία αποδοχής της ήττας.

Είναι απίθανο ο Τραμπ να κάνει κάτι τέτοιο με τον παραδοσιακό τρόπο, σημειώνουν σύμμαχοί του, δηλαδή με μια αξιοπρεπή, μεγαλόψυχη ομιλία που θα περίμεναν οι Αμερικανοί στο τέλος ακόμη και των πιο «σκληρών» εκλογικών μαχών.

Αν ηττηθεί, λένε οι ίδιες πηγές, αναμένεται ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς για «κλοπή» στις εκλογές, όπως κάνει τις τελευταίες ημέρες.

Οι συζητήσεις στον Λευκό Οίκο

Από την ημέρα των προεδρικών εκλογών και μετά, ο Τραμπ έχει παραδεχθεί σε κάποιους συμβούλους ότι η μάχη είναι δύσκολη, αλλά υποστήριξε ότι παραμένει μια μάχη που πρέπει να δοθεί. Όμως, κάποιοι που είναι στον στενό κύκλο του, προσπαθούν να τον ηρεμήσουν και βοηθήσουν να τον στρέψουν προς ένα αποτέλεσμα που φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό: την απώλεια του Λευκού Οίκου για έναν άνδρα που έχει κάνει ξεκάθαρο ότι απεχθάνεται να χάνει.

Έπειτα από μια οργισμένη εμφάνιση στην αίθουσα του briefing στον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων, συνεργάτες του τον έπεισαν να βγάλει μια πιο «μετρημένη» ανακοίνωση την Παρασκευή, για την καταμέτρηση των ψήφων, και να μην κάνει καμία δημόσια εμφάνιση.

Στην ανακοίνωση ζητούσε «πλήρη διαφάνεια» για την καταμέτρηση των ψήφων και τόνιζε «Δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για εσάς και το έθνος μας». Άτομο κοντά στο επιτελείο του προέδρου περιέγραψε αυτή την ανακοίνωση ως «ένα μικρό βήμα απομάκρυνσης από την άρνηση και πιο κοντά προς την πιθανή ήττα».

Ο Τραμπ έχει περάσει την εβδομάδα μιλώντας με συμβούλους και συμμάχους, ανάμεσά τους η Κελιάν Κόνγουει- πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου που παραιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου- ο προσωπικός δικηγόρος του Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο γαμπρός του και σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρόνα ΜακΝτάνιελ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, ο πρώην προσωπάρχης Ρέινς Πρίμπους και το εκλογικό επιτελείο.

Τα δύο «στρατόπεδα»

Οι σύμμαχοι του προέδρου παραμένουν χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα». Μια ομάδα- με επικεφαλής τον ίδιο και την οικογένειά του- που πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος προς τη νίκη και ότι πρέπει να συνεχίσει να μάχεται. Και η άλλη, μεγαλύτερη, ομάδα συμβούλων και Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων, που πιστεύουν ότι η πιθανότητα επανεκλογής έχει χαθεί.

Ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν τώρα ότι η νίκη του Μπάιντεν είναι προδιαγεγραμμένη, πασχίζουν με το πώς θα ανακοινώσουν τα νέα στον Τραμπ. «Ξέρουν ότι έχει χάσει, αλλά κανείς δεν φαίνεται να διατεθειμένος να πει στον Βασιλιά Ληρ ή τον Γεώργιο τον Γ' (της Αγγλίας) ότι έχασαν την αυτοκρατορία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά Ρεπουμπλικάνος που είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο.

Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής στο Οβάλ Γραφείο, παρακολουθώντας τις ενημερώσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα και καλώντας συμμάχους και συμβούλους, για να τους παρακαλέσει δώσουν μάχη και να τον υπερασπιστούν, σύμφωνα με πηγή της Washington Post.

Οργισμένα τα παιδιά του

Την ίδια ώρα, τα παιδιά του Τραμπ φαίνονται πιο οργισμένα με την προοπτική της ήττας από ότι ο ίδιος ο πρόεδρος, σύμφωνα με σύμμαχο του τελευταίου. Την Πέμπτη, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του- ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ο Έρικ- επέκριναν μέσω Twitter Ρεπουμπλικάνους, επειδή δεν υπερασπίζονται δημόσια και δεν δίνουν μάχη για τον πρόεδρο.

Στο μεταξύ, το επιτελείο του Τραμπ δημιούργησε ομάδα για τις προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σύμβουλοι λένε ότι αυτή η στρατηγική μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι περισσότερο θέμα δημοσίων σχέσεων και πολιτικής. Το θέμα διχάζει τους συμβούλους, αναφορικά με το αν πρόκειται για μια σοβαρή και μακροπρόθεσμη στρατηγική, ή αν γίνεται για να κερδηθούν λίγες ημέρες μέχρι ο πρόεδρος να «βρεθεί σε καλύτερη πνευματική κατάσταση και να προχωρήσει», όπως είπε ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του Τραμπ.

Πάντως, κάποιοι σύμβουλοι συζητούν για το πώς θα γίνει η διαχείριση της πιθανής ήττας, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ θα μπορεί να κάνει «γύρο του θριάμβου», με την παρηγοριά ότι ακόμη και με την πανδημία ξεπέρασε τις προσδοκίες και πιθανότατα βοήθησε να τηρηθεί η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ενώ κέρδισε έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αυτό δεν είναι ένα δημοψήφισμα για εσένα», έχουν πει στον πρόεδρο.

Παρά αυτή την αβεβαιότητα, οι περισσότεροι στον κύκλο του Τραμπ θεωρούν εξαιρετικά απίθανο- σε περίπτωση που χάσει- να αρνηθεί να φύγει από τον Λευκό Οίκο, όπως φοβούνται πολλοί Δημοκρατικοί. Αντί για αυτό, πιστεύουν ότι τελικά ο Τραμπ θα αποχωρήσει χωρίς ποτέ να αποδεχθεί ξεκάθαρα την ήττα του. Όπως είπε και ένας Ρεπουμπλικανός κοντά στο επιτελείο του προέδρου, σε έξι μήνες από τώρα, ο Μπάιντεν θα είναι πρόεδρος και ο Τραμπ ακόμη θα λέει «Με έκλεψαν».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM