Μέρκελ για lockdown: Δεν πρέπει να έχουμε μοναξιά τα Χριστούγεννα

Μέρκελ για lockdown: Δεν πρέπει να έχουμε μοναξιά τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
0

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιτιολόγησε την αναγκαιότητα των νέων περιορισμών στη χώρα που θα ισχύουν για ένα μήνα και αναφέρθηκε στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν.

Όπως επισήμανε η Μέρκελ, ο αριθμός των κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους αυξήθηκε σε 127,8. Σε 75% των περιπτώσεων οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τις επαφές που είχαν ασθενείς. Προκειμένου να ανακτήσουν αυτή την ικανότητα θα πρέπει αυτός ο αριθμός να μειωθεί γύρω στα 50. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη μείωση των επαφών των ανθρώπων κατά 75%, εξήγησε η Μέρκελ.

Δεδομένου ότι θα έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, τα νέα μέτρα έπρεπε να αφορούν άλλους τομείς. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίστηκε η επιβολή του νέου μερικού lockdown στην εστίαση, τα ξενοδοχεία, τον αθλητισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως και ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε ιδιωτικές συναθροίσεις, είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος έδειξε κατανόηση για το ότι πολλοί πολίτες αντιδρούν στα νέα μέτρα με «αμφιβολίες, επιφυλακτικότητα, άρνηση» και είναι απογοητευμένοι από τη μακρά διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση δεν πρόκειται όμως να αλλάξει τους επόμενους μήνες, δηλαδή μέχρι να διατεθεί εμβόλιο. Ως τότε «ο ιός θα τιμωρεί ημίμετρα», τόνισε, για να παρομοιάσει την πανδημία με θεομηνία που συμβαίνει μια φορά κάθε αιώνα. Η συνεπής εφαρμογή των περιορισμών θα μπορούσε όμως να λειτουργήσει ως «κυματοθραύστης».

«Σε περίπτωση που επιτευχθεί ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για έναν υποφερτό Δεκέμβριο», είπε η καγκελάριος καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι και σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνουν σε ισχύ μέτρα προστασίας: «Την 1η Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», προειδοποίησε. Αν και «τα Χριστούγεννα θα γίνουν υπό συνθήκες κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να γίνουν Χριστούγεννα στη μοναξιά», δήλωσε, εννοώντας τους ηλικιωμένους αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που την άνοιξη ζούσαν σε συνθήκες απομόνωσης. Eπεσήμαε ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει ο Νοέμβριος. «Δεν πιστεύω πάντως ότι θα γίνουν μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι», παραδέχθηκε, ενώ παρέπεμψε στην εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι πολιτικά εφικτό προκειμένου να περιοριστούμε στον Νοέμβριο». Η ίδια δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την έγκριση εμβολίου τους επόμενους μήνες, ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της Covid-19 είναι τώρα καλύτερες από αυτές που ήταν διαθέσιμες την άνοιξη.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM