«Κυνήγι Κινέζων» στις ΗΠΑ: Εκφόβιζαν αντιρρησίες για γυρίσουν και να τιμωρηθούν στην Κίνα

«Κυνήγι Κινέζων» στις ΗΠΑ: Εκφόβιζαν αντιρρησίες για γυρίσουν και να τιμωρηθούν στην Κίνα Facebook Twitter
EPA
0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε 8 άτομα για επιχειρήσεις εκφοβισμού και βίας σε αμερικανικό έδαφος για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης. 

Οι κατηγορούμενοι θεωρούνται ύποπτοι για εκβιασμούς Κινέζων πολιτών που είχαν φύγει από την Κίνα και ζούσαν στις ΗΠΑ, με στόχο την επιστροφή στην πατρίδα τους όπου τους περίμεναν «συνέπειες και ποινές» από το καθεστώς. Πέντε από τους οχτώ συνελήφθησαν ενώ οι υπόλοιποι πιστεύεται πως έχουν επιστρέψει στην Κίνα. 

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο μιας τέτοιας υπόθεσης εκβιασμού σε βάρος ενός άνδρα που ζούσε στο Νιου Τζέρσεϊ, και δεχόταν πιέσεις να γυρίσει στην Κίνα και να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν τακτικές εκβιασμών, ταπείνωσης, παρενόχλησης και μπούλινγκ για να πείσουν τα θύματά τους. 

Και οι οχτώ κατηγορούνται για συμμετοχή στην επιχείρηση «Κυνήγι Αλεπούς», που αρχικά είχε δημιουργηθεί από το Πεκίνο για τον εντοπισμό φυγάδων. Ωστόσο αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως η ίδια πρακτική εφαρμοζόταν και σε αντιρρησίες ή πολιτικούς αντιπάλους του Πεκίνου. 

«Χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνησή μας, ομάδες επαναπατρισμού της Κίνας εισέρχονταν στις ΗΠΑ, παρακολουθούσαν και εντόπιζαν φερόμενους φυγάδες και ανέπτυσσαν τακτικές εκφοβισμού και ταπείνωσης για να τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν στην Κίνα όπου θα φυλακίζονταν ή θα υποβάλλονταν σε παράνομες δίκες», δήλωσε ο εισαγγγελέας Τζον Ντέμερ. 

Στην πιο πρόσφατη υπόθεση, η ομάδα παρενοχλούσε την οικογένεια ενός άνδρα που δεν κατονόμασαν και που στο παρελθόν υπήρξε κυβερνητικός αξιωματούχος στην Κίνα, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2010. Μεταξύ άλλων παρακολουθούσαν το θύμα τους και παρενοχλούσαν την ενήλικη κόρη του διαδικτυακά, ενώ άφησαν απειλητικό μήνυμα στην εξώπορτά του. 

Το μήνυμα ήταν γραμμένο στα κινέζικα: «Αν επιστρέψεις στην χώρα και περάσεις δέκα χρόνια στη φυλακή, η γυναίκα σου και τα παιδιά σου θα είναι ασφαλή. Αυτό είναι το τέλος του ζητήματος!». 

«Η Κίνα παραβιάζει νόμους και νόρμες ένθεν κακείθεν», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε στις κρούσεις για κάποιο σχόλιο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

National Geographic: «Οι προορισμοί που αγαπήσατε περισσότερο το 2025» - Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα των «8»

Διεθνή / National Geographic: «Τα μέρη που αγαπήσατε περισσότερο το 2025» - Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα των «8»

«Από τα εθνικά πάρκα έως τα αρχιτεκτονικά θαύματα, το 2025 μας χάρισε αμέτρητα μέρη για να ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά. Ας ρίξουμε μια ματιά στους προορισμούς που κατέκτησαν την κορυφή της ταξιδιωτικής σας λίστας»
THE LIFO TEAM
NBC News: Ο Νετανιάχου σκοπεύει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανές νέες επιθέσεις κατά του Ιράν

Διεθνή / NBC News: Ο Νετανιάχου σκοπεύει να ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανές νέες επιθέσεις κατά του Ιράν

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επέκταση της παραγωγής του ιρανικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων» μεταδίδει το δίκτυο
THE LIFO TEAM