«Για να λέγεται μπέργκερ πρέπει να έχει κρέας»: Ενώσεις πιέζουν την ΕΕ για «παραπλανητικές vegan ονομασίες»

«Για να λέγεται μπέργκερ πρέπει να έχει κρέας»: Ενώσεις πιέζουν την ΕΕ για «παραπλανητικές vegan ονομασίες» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το μπέργκερ πρέπει να έχει κρέας για να λέγεται μπέργκερ, υποστηρίζουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι στην Ευρώπη, που μάλιστα έχουν ζητήσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιάτα με την ονομασία «veggie burger» ή «vegan λουκάνικο» ενδεχομένως να απαγορευτούν, αν τελικά οι ευρωβουλευτές επικυρώσουν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με σχετική πρόταση, όροι όπως μπριζόλα, λουκάνικο, μπέργκερ και χάμπουργκερ θα επιτρέπονται μόνο για προϊόντα που περιέχουν κρέας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαγορεύσει τους όρους «γάλα σόγιας» και το «τυρί βίγκαν» πριν από τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι το γάλα, η κρέμα, το βούτυρο, το τυρί και το γιαούρτι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προτεινόμενη τροπολογία θα προχωρούσε περισσότερο, απαγορεύοντας στους εμπόρους φυτικών τροφίμων να τα συγκρίνουν με τα γαλακτοκομικά με λέξεις όπως «στυλ», «τύπος», «μέθοδος» ή «παρόμοιο».

Η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa Cogeca σε δηλώσεις της στο Reuters διευκρινίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις «σουρεαλιστικές» περιγραφές και ότι η αποδοχή όρων όπως το «vegan burger» θα μπερδέψει τους καταναλωτές και θα βλάψει τους αγρότες.

Ωστόσο, στον αντίποδα, μια ομάδα υποστηρικτών τροφίμων με βάση τα φυτά, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Ένωσης, χαρακτήρισε τις προτάσεις «δυσανάλογες και αντίθετες με το τρέχον κλίμα». Οι τροπολογίες θα συζητηθούν κατά τη συζήτηση ευρύτερων γεωργικών μεταρρυθμίσεων, αν και τι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει τις αλλαγές παρά μόνο να υιοθετήσει τη θέση πριν από τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ στο αρμόδιο Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM