«Για να λέγεται μπέργκερ πρέπει να έχει κρέας»: Ενώσεις πιέζουν την ΕΕ για «παραπλανητικές vegan ονομασίες»

«Για να λέγεται μπέργκερ πρέπει να έχει κρέας»: Ενώσεις πιέζουν την ΕΕ για «παραπλανητικές vegan ονομασίες» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Το μπέργκερ πρέπει να έχει κρέας για να λέγεται μπέργκερ, υποστηρίζουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι στην Ευρώπη, που μάλιστα έχουν ζητήσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιάτα με την ονομασία «veggie burger» ή «vegan λουκάνικο» ενδεχομένως να απαγορευτούν, αν τελικά οι ευρωβουλευτές επικυρώσουν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με σχετική πρόταση, όροι όπως μπριζόλα, λουκάνικο, μπέργκερ και χάμπουργκερ θα επιτρέπονται μόνο για προϊόντα που περιέχουν κρέας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαγορεύσει τους όρους «γάλα σόγιας» και το «τυρί βίγκαν» πριν από τρία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι το γάλα, η κρέμα, το βούτυρο, το τυρί και το γιαούρτι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προτεινόμενη τροπολογία θα προχωρούσε περισσότερο, απαγορεύοντας στους εμπόρους φυτικών τροφίμων να τα συγκρίνουν με τα γαλακτοκομικά με λέξεις όπως «στυλ», «τύπος», «μέθοδος» ή «παρόμοιο».

Η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa Cogeca σε δηλώσεις της στο Reuters διευκρινίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις «σουρεαλιστικές» περιγραφές και ότι η αποδοχή όρων όπως το «vegan burger» θα μπερδέψει τους καταναλωτές και θα βλάψει τους αγρότες.

Ωστόσο, στον αντίποδα, μια ομάδα υποστηρικτών τροφίμων με βάση τα φυτά, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Ένωσης, χαρακτήρισε τις προτάσεις «δυσανάλογες και αντίθετες με το τρέχον κλίμα». Οι τροπολογίες θα συζητηθούν κατά τη συζήτηση ευρύτερων γεωργικών μεταρρυθμίσεων, αν και τι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει τις αλλαγές παρά μόνο να υιοθετήσει τη θέση πριν από τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ στο αρμόδιο Συμβούλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Ποια είναι η πρώην σύντροφός του, Νάντια Μαρτσίνκο, που πρόκειται να ερευνηθεί

Η Μαρτσίνκο υπήρξε σύντροφος του Έπσταϊν για επτά χρόνια - η σημαντικότερη σχέση του μετά τη Γκιλέιν Μάξγουελ - ενώ αργότερα εργάστηκε και ως βοηθός πιλότου στο ιδιωτικό του αεροσκάφος
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM