Η πανδημία έφερε την μοναξιά για την Generation Z στην Ευρώπη

Η πανδημία έφερε την μοναξιά για την Generation Z στην Ευρώπη Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Περισσότεροι από δύο στους τρεις (68%) Ευρωπαίους που ανήκουν στην Generation Z αισθάνονται πιο μοναχικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19.


Έρευνα της Kaspersky έδειξε πως οι Gen Z'ers (που έχουν γεννηθεί από το 1997 έως το 2012), αισθάνονται πιο μοναχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ότι πριν, σε σύγκριση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συγκριτικά, μόλις το (27%) των Baby Boomers (1946-1964) δηλώνει ότι ένιωσε κάτι αντίστοιχο.


Σχεδόν οι μισοί (45%) της Generation Z που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαδικτυακά φόρουμ περνούν τουλάχιστον πέντε ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο. Όπως πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι και οι νέοι ενήλικες έχουν χρησιμοποιήσει διαδικτυακές και ψηφιακές λύσεις για να μετριάσουν το αίσθημα της μοναξιάς τους και περισσότερα από τα τρία τέταρτα (78%) της Generation Z έχουν στραφεί στην τεχνολογία στην προσπάθειά τους να αισθανθούν λιγότερο μοναχικά.


Η ψυχοθεραπεύτρια Kathleen Saxton θεωρεί ότι η μοναξιά μεταξύ των νέων έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας επειδή η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο τους λείπει περισσότερο από ό, τι νόμιζαν. Μπορεί επίσης να αισθάνονται απομονωμένοι, ενώ πολλοί από τους φίλους τους εξακολουθούν να δημοσιεύουν θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο, παρόλο που η «κανονική» ζωή έχει διακοπεί απότομα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «υποψιάζομαι ότι για όσους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της εργασιακής τους ζωής, το να απομονωθούν ξαφνικά στο σπίτι θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη αίσθηση μοναξιάς. Μπορεί φαινομενικά να μοιάζουν σαν να είναι όλα καλά, παρόλο που στην πραγματικότητα μπορεί να αισθάνονται μοναχικά, ειδικά όταν οι συνομηλίκοί τους στο Instagram ή στο TikTok μπορεί να ισχυρίζονται ότι περνάνε καταπληκτικά. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι ο αντίκτυπος του να μην βλέπει κανείς τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους του έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη συναισθηματική απομόνωση».


Η έρευνα της διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες μοναξιάς μεταξύ των Gen Z'ers. Νιώθουν μοναξιά επειδή δεν μπορούν να δουν την οικογένεια ή τους φίλους τους (75%) ή να απολαύσουν τα συνηθισμένα χόμπι ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες (51%). Παράλληλα δηλώνουν ότι τους στεναχωρεί ότι δεν είναι σε θέση να πάνε για ψώνια εκτός από σουπερμάρκετ (23%) και ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με συναδέλφους (19%). 

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, είδαμε κοινότητες να ενώνονται για να διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έγιναν πιο περιοριστικά, όλη η κοινωνία εξαρτάται περισσότερο από την τεχνολογία», σχολιάζει ο David Emm, κύριος ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky.

« Η έρευνα μάς έδειξε ότι ακόμη και η Generation Z, η οποία έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες για να επικοινωνεί, έχει βρει τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής αρκετά δύσκολες. Καθώς οι περιορισμοί του lockdown έχουν μειωθεί, βλέπουμε τους νέους να κοινωνικοποιούνται προσεκτικά λίγο πιο συχνά από ό,τι τους τελευταίους μήνες, ενώ συνεχίζουν επίσης να χρησιμοποιούν τεχνολογία για να τους βοηθά να παραμένουν συνδεδεμένοι». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ