Ακυρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ - Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ακυρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ - Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η τελετή με φυσική παρουσία απονομής των Νόμπελ, τη 10η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη, ακυρώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, έγινε σήμερα γνωστό από τους διοργανωτές.

«Η ιδέα είναι ότι τα μετάλλια και τα διπλώματα θα απονεμηθούν στους νικητές με τρόπο ασφαλή στις χώρες διαμονής τους, πολύ πιθανόν με τη βοήθεια των πρεσβειών και των πανεπιστημίων των νικητών», εξηγεί το Ίδρυμα Νόμπελ, που εδρεύει στη σουηδική πρωτεύουσα.

Τα περίβλεπτα βραβεία απονέμονται παραδοσιακά στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του Σουηδού δημιουργού των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ (1833-1896), στη Στοκχόλμη (Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Λογοτεχνίας και πιο πρόσφατα Οικονομίας), όπως και στο Όσλο (Ειρήνης).

«Η τελευταία φορά που δεν έγινε τελετή στη Στοκχόλμη, ήταν το 1944», κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκουστάβ Κέλστραντ, ο ιστορικός του Ιδρύματος Νόμπελ.

Μια τελετή που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση προβλέπεται για φέτος στη Στοκχόλμη, απουσία των βραβευθέντων που θα παραλάβουν τα βραβεία τους από απόσταση. Τα ονόματα των νικητών των διαφορετικών βραβείων θα ανακοινωθούν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά βραβεία δεν απονεμήθηκαν ούτε ανακοινώθηκαν, ακόμα κι αν η Σουηδία δεν συμμετείχε στον πόλεμο.

Το βραβεία του 1944 απονεμήθηκαν το 1945. Το 1940, 1941 και 1942 δεν απονεμήθηκε κανένα βραβείο και καμία τελετή δεν διεξήχθη.

Μια μικρή τελετή απονομής του βραβείου Ειρήνης προβλέπεται να γίνει στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, όμως σε πολύ περιορισμένη μορφή, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ της Νορβηγίας.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, η τελετή δεν θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του δημαρχείου του Όσλο, που μπορεί να υποδεχθεί 1000 προσκεκλημένους, αλλά σε ένα κτίριο, το Aula, του πανεπιστημίου του Όσλο, που μπορεί να φιλοξενήσει καμιά εκατοστή ανθρώπους.

Η γιορτή προς τιμή του βραβευθέντος, που οργανώνεται κατά παράδοση το ίδιο βράδυ, ακυρώθηκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM