Σουηδία: Σκέψεις για μέτρα στη Στοκχόλμη μετά από αύξηση των κρουσμάτων

Σουηδία: Σκέψεις για μέτρα στη Στοκχόλμη μετά από αύξηση των κρουσμάτων Facebook Twitter
EPA
0

Η Σουηδία, που μέχρι σήμερα είχε ταχθεί κατά της επιβολής lockdown ως ένα μέτρο για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, καταγράφει πρώιμες ενδείξεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ξανά και ενδέχεται να λάβει νέα μέτρα στην πρωτεύουσα.

Το γεγονός έγινε σήμερα γνωστό από τους επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας. Η στρατηγική της Σουηδίας που έδινε έμφαση στην ατομική ευθύνη παρά στην επιβολή λοκντάουν για να επιβραδύνει τον ιό βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, καθώς ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ωστόσο επιδοκιμάστηκε από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως ένα βιώσιμο μοντέλο.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν σημαντικά το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής η Σουηδία δεν έχει καταγράψει τις απότομες αυξήσεις νέων κρουσμάτων όπως έγινε στην Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία τον τελευταίο μήνα.

Εντούτοις, περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι καταγράφηκαν από την Παρασκευή σε σύγκριση με περίπου 200 κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Η αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από την αύξηση των τεστ, τονίζει σήμερα η Δημόσια Αρχή Υγείας.

«Ο κυλιόμενος μέσος όρος αυξήθηκε με κάποιο τρόπο», είπε ο Άντερς Τέγκνελ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας, που σχεδιάζει τη στρατηγική κατά της πανδημίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Δεν έχει επηρεάσει το σύστημα υγείας, ακόμη. Ο αριθμός των νέων ασθενών στις ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλός», επισήμανε. Ο Τέγκνελ τόνισε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα μέτρα για την πρωτεύουσα.

«Έχουμε συζητήσεις με τη Στοκχόλμη σχετικά με το αν χρειάζεται να εισαγάγουμε μέτρα για να μειώσουμε τη διασπορά των μολύνσεων. Ποια ακριβώς θα είναι αυτά, θα επιστρέψουμε σε αυτό στις επόμενες λίγες ημέρες», εξήγησε. Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης προειδοποίησε ότι η περιοχή καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων.

«Η πτωτική τάση δεν υπάρχει», ανέφερε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Υγείας της Στοκχόλμης Μπορν Έρικσον σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. «Μπορούμε απλά να ελπίζουμε ότι είναι μια στιγμιαία διακοπή, ότι η διασπορά θα αρχίσει να καταγράφει εκ νέου πτώση. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες», είπε.

Η Σουηδία έχει καταγράψει 5.870 θανάτους από τη νόσο Covid-19, από την αρχή της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM