Η πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίστηκε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

 

Η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 7,59 τουρκικές λίρες ανά δολάριο στις 11:38 το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), καθώς αναμένεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα αλλάξει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αλλά θα συνεχίσει την πολιτική σύσφιξης μέσω άλλων μέτρων.

 

Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει υποχώρηση στις 13 από τις τελευταίες 15 συνεδριάσεις και έχει από τις χειρότερες επιδόσεις νομισμάτων φέτος. Οι ανησυχίες για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, οι αρνητικές αποδόσεις λόγω του υψηλού πληθωρισμού και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε πτώση της αξίας της λίρας πάνω από 20% από τις αρχές του 2020.

 

«Ο κύριος κίνδυνος... είναι ότι οι Αρχές θα συσφίξουν την πολιτική πολύ λίγο και πολύ αργά, προτιμώντας να συνεχίσουν τη στήριξη της ανάπτυξης, μία πολιτική που θα ενίσχυε τους κινδύνους γύρω από τη λίρα», δήλωσε στέλεχος της MUFG Bank.

 

Στο μεταξύ, το ρωσικό ρούβλι κυμαινόταν το πρωί της Δευτέρας κοντά στα χαμηλά επίπεδα πενταμήνου έναντι του δολαρίου, πιεζόμενο από τη μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού λόγω της πιθανής επανόδου της λιβυκής παραγωγής στην αγορά.

 

Το ρούβλι συνέχισε τη διολίσθησή του από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κεντρική τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις των επιτοκίων, κάτι που ενίσχυσε τις πιέσεις στο νόμισμα λόγω των φόβων νέων κυρώσεων από τη Δύση, αναφορικά με την παρέμβαση της Μόσχας στη Λευκορωσία, αλλά και για την υπόθεση δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr