Ο Τραμπ βιάζεται να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπ. Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Έχουμε πολλές γυναίκες στη λίστα»

Ο Τραμπ βιάζεται να αντικαταστήσει τη Ρουθ Μπ. Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο: «Έχουμε πολλές γυναίκες στη λίστα» Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να συμπληρώσει με μία συντηρητική δικαστικό την θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που άφησε πίσω της η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των Δημοκρατικών, ο Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφήσει αυτή την εκκρεμότητα για τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και διεμήνυσε χθες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στη Βόρεια Καρολίνα, πως θα ανακοινώσει το όνομα μιας υποψήφιας μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Μάλιστα υποσχέθηκε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα καλώντας νωρίτερα τους Ρεπουμπλικάνους να κινηθούν γρήγορα. «Θα παρουσιάσω μια υποψηφιότητα την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι γυναίκα, πολύ ταλαντούχα, εξαιρετικά ευφυής», δήλωνε ο Τραμπ, την ώρα που πολίτες συγκεντρώνονταν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, για να τιμήσουν τη μνήμη της δικαστού και εξέχουσας φεμινίστριας που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 87 ετών. 

«Δεν την έχω επιλέξει ακόμα, αλλά έχουμε πολλές γυναίκες στη λίστα», πρόσθεσε ο Τραμπ, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ να δεσμεύεται πως θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει την πρόταση του προέδρου. «Έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ξέρετε (σ.σ την ημερομηνία παράδοσης - παραλαβής)». 

Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό της, η ίδια η Ρουθ είχε αποδοκιμάσει την προοπτική αντικατάστασής της από αυτή την κυβέρνηση. «Η πιο ένθερμη επιθυμία μου είναι να μην αντικατασταθώ έως ότου τεθεί νέος πρόεδρος», έγραφε σε δήλωση προς την εγγονή της, σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο.

Αν ο Τραμπ τα καταφέρει, αυτό θα σημάνει μια δραματική μεταβολή της ισορροπίας στο Σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί ήδη είχαν την πλειοψηφία με 5 έναντι 4. Τώρα η αναλογία κινδυνεύει να μετατοπιστεί στο 6-3. 

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωνε μετά τον θάνατο της Ρουθ πως «δεν χωράει καμία αμφιβολία» ότι το πρόσωπο που θα καταλάβει την έδρα που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα πρέπει επιλεγεί από τον νικητή των εκλογών.

Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, ο Τραμπ δέχεται αντιδράσεις ακόμα και από το κόμμα του, που διατηρεί την πλειοψηφία με 53-47 στην Γερουσία. Η Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς Από το Μέιν δήλωσε χθες ότι ο ανώτατος δικαστικός θα πρέπει να επιλεγεί από τον νικητή των ερχόμενων εκλογών και η Γερουσία δεν θα ήταν σωστό να ψηφίσει νωρίτερα. 

Έξω από τον Λευκό Οίκο όμως, ο Τραμπ φάνηκε αμετακίνητος από την ατζέντα του σχολιάζοντας τα λεγόμενα της Κόλινς: «Τώρα είμαστε εδώ και έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους, σε όλο τον κόσμο, στα εκατομμύρια ανθρώπων που μας εξέλεξαν». 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM
«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM