Απεργία την Πρωτομαγιά

Ολλανδία: Γεγονός η πρώτη κηδεία με «ζωντανό φέρετρο»

Ολλανδία: Γεγονός η πρώτη κηδεία με «ζωντανό φέρετρο» Facebook Twitter
Ολλανδία: Γεγονός η πρώτη κηδεία με «ζωντανό φέρετρο» (Loop.nl)
0

Μετά από μήνες δοκιμών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κηδεία στην Ολλανδία χρησιμοποιώντας ένα «ζωντανό φέρετρο» λιπασματοποίησης, φτιαγμένο από μυκήλιο, την επιφάνεια δηλαδή, των ινών που αποτελεί το υπόγειο τμήμα των μυκήτων.

«Δεν παραβρέθηκα στην κηδεία αλλά μίλησα με συγγενή. Ήταν μια συγκινητική στιγμή, συζητήσαμε τον κύκλο της ζωής», δήλωσε ο Bob Hendrikx, ο ιδρυτής του Loop, της νεοσύστατης εταιρείας που κατασκευάζει το Living Cocoon (ζωντανό κουκούλι επί της ουσίας), στην εφημερίδα Metro.

«Είχε χάσει τη μητέρα του, αλλά ήταν χαρούμενος γιατί χάρη σε αυτό το «κουτί», θα επιστρέψει στη φύση και σύντομα θα ζει σαν δέντρο. Ήταν μια συζήτηση γεμάτη ελπίδα» είπε.

Ο Hendrikx, ένας 26χρονος βιολογικός και σχεδιαστής που σπούδασε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι το Living Cocoon επιτρέπει στους ανθρώπους να γίνουν ένα με τη φύση ξανά. «Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το έδαφος αντί να το μολύνουμε» λέει ο ίδιος.

Το μυκήλιο είναι «ανακυκλωτής της φύσης», είπε ο Hendrikx. Όχι μόνο εξουδετερώνει τις τοξίνες και παρέχει φρέσκια τροφή σε όλα όσα αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, αλλά ακόμα και οι ίνες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οτιδήποτε, από τρόφιμα έως ρούχα και συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των φέρετρων.

«Το μυκήλιο αναζητά διαρκώς απόβλητα, όπως λάδι, πλαστικό, μέταλλα, άλλους ρύπους, και τα μετατρέπει σε θρεπτικά συστατικά για το περιβάλλον. Αυτό το φέρετρο σημαίνει ότι τροφοδοτούμε πραγματικά τη γη με τα σώματά μας. Είμαστε θρεπτικά συστατικά, όχι απόβλητα».

Σημείωσε δε πως η διαδικασία με την οποία ένα ανθρώπινο σώμα σε ένα παραδοσιακό φέρετρο αποσυντίθεται μπορεί συχνά να διαρκέσει μια δεκαετία ή περισσότερο, καθώς επιβραδύνεται από το βερνικωμένο ξύλο, τα μέταλλα του φέρετρου και τα συνθετικά ρούχα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ακόμη περισσότερο χρόνο.

Ολλανδία: Γεγονός η πρώτη κηδεία με «ζωντανό φέρετρο» Facebook Twitter
Η πρώτη κηδεία στην Ολλανδία με «ζωντανό φέρετρο» λιπασματοποίησης, φτιαγμένο από μυκήλιο (loop.nl)

Ένα φέρετρο μυκηλίου θα απορροφηθεί ξανά στο έδαφος μέσα σε ένα μήνα ή έξι εβδομάδες, είπε, συμβάλλοντας ενεργά στην πλήρη αποσύνθεση του σώματος, που περιέχει, και στον εμπλουτισμό της ποιότητας του εδάφους. Όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο δύο έως τριών ετών.

Η εταιρεία Loop συνεργάζεται με επιστήμονες, οι οποίοι μετρούν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων σωμάτων στην ποιότητα του εδάφους, με σκοπό, όπως λέει ο Hendrikx, «να πείσει τους υπεύθυνους να μετατρέψουν τις μολυσμένες περιοχές σε υγιή δάση. Με το σώμα μας ως θρεπτικά συστατικά».

Σε συνεργασία με δύο γραφεία κηδειών στη Χάγη, η νεοσύστατη εταιρεία έχει φτιάξει έως τώρα 10 φέρετρα με κόστος περίπου 1.250 ευρώ το καθένα. Αναμένει δε, ότι η τιμή θα μειωθεί σημαντικά καθώς η παραγωγή εντείνεται και ελπίζει, πως τα φέρετρα του μυκηλίου θα αποτελούν όλο και πιο φυσιολογική επιλογή στο μέλλον.

Κάθε ζωντανό φέρετρο- κουκούλι διαρκεί αρκετές εβδομάδες για να σχηματιστεί καθώς το στρώμα μυκηλίου μεγαλώνει σε σχήμα φέρετρου και στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει φυσικά. Μόλις εκτεθεί ξανά σε υγρό έδαφος, «ζωντανεύει» και ξεκινά τη διαδικασία της αποσύνθεσης.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ