Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τις αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τις αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
0

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν τις επίσημες αρχές στη Βενεζουέλα ότι έχει «διαπράξει τρομερές παραβιάσεις» που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δολοφονίες, βασανιστήρια, υποθέσεις βίας και εξαφανίσεων διερευνήθηκαν σε μια αποστολή για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η ομάδα από τα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την αποστολή ως «εχθρική πρωτοβουλία».

Ο Jorge Valero είπε πέρυσι ότι η δράση του ΟΗΕ ήταν μέρος μιας εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Η Βενεζουέλα υφίσταται σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση και εκατομμύρια πολιτών έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια.

Τι είπε η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών;

 

Στην έκθεση των ευρημάτων της, η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπλέκονται σε ένα πρότυπο συστηματικής βίας από το 2014, με στόχο την καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και γενικότερα της επιβολής καθεστώτος τρομοκρατίας στον πληθυσμό.

Ο Μαδούρο και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας δεν γνώριζαν μόνο τα εγκλήματα, αλλά έδωσαν εντολές, συντονισμένες επιχειρήσεις και προμήθευαν πόρους, ανέφερε η έκθεση.

Η ομάδα κάλεσε δε, τη Βενεζουέλα να υποχρεώσει τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν και να αποτρέψουν περαιτέρω παραβιάσεις.

«Η αποστολή βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν προγραμματίσει και εκτελέσει από το 2014 σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες - συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων - ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»,  ανέφερε σε δήλωσή του η πρόεδρος της αποστολής, Marta Valiñas.

«Εκτός από τις μεμονωμένες πράξεις, αυτά τα εγκλήματα συντονίστηκαν και διαπράχθηκαν σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους, με τη γνώση ή την άμεση υποστήριξη διοικητών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων» πρόσθεσε.

Η έκθεση εξέτασε επίσης τη βίαιη αντίδραση κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης και τα βασανιστήρια των ανθρώπων, την περίοδο της κράτησής τους.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM