Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τις αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τις αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
0

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν τις επίσημες αρχές στη Βενεζουέλα ότι έχει «διαπράξει τρομερές παραβιάσεις» που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δολοφονίες, βασανιστήρια, υποθέσεις βίας και εξαφανίσεων διερευνήθηκαν σε μια αποστολή για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η ομάδα από τα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την αποστολή ως «εχθρική πρωτοβουλία».

Ο Jorge Valero είπε πέρυσι ότι η δράση του ΟΗΕ ήταν μέρος μιας εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Η Βενεζουέλα υφίσταται σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση και εκατομμύρια πολιτών έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια.

Τι είπε η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών;

 

Στην έκθεση των ευρημάτων της, η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπλέκονται σε ένα πρότυπο συστηματικής βίας από το 2014, με στόχο την καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και γενικότερα της επιβολής καθεστώτος τρομοκρατίας στον πληθυσμό.

Ο Μαδούρο και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας δεν γνώριζαν μόνο τα εγκλήματα, αλλά έδωσαν εντολές, συντονισμένες επιχειρήσεις και προμήθευαν πόρους, ανέφερε η έκθεση.

Η ομάδα κάλεσε δε, τη Βενεζουέλα να υποχρεώσει τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν και να αποτρέψουν περαιτέρω παραβιάσεις.

«Η αποστολή βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν προγραμματίσει και εκτελέσει από το 2014 σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες - συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων - ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»,  ανέφερε σε δήλωσή του η πρόεδρος της αποστολής, Marta Valiñas.

«Εκτός από τις μεμονωμένες πράξεις, αυτά τα εγκλήματα συντονίστηκαν και διαπράχθηκαν σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους, με τη γνώση ή την άμεση υποστήριξη διοικητών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων» πρόσθεσε.

Η έκθεση εξέτασε επίσης τη βίαιη αντίδραση κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης και τα βασανιστήρια των ανθρώπων, την περίοδο της κράτησής τους.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM