Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τις αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τις αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Facebook Twitter
Βενεζουέλα: Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
0

Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν τις επίσημες αρχές στη Βενεζουέλα ότι έχει «διαπράξει τρομερές παραβιάσεις» που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δολοφονίες, βασανιστήρια, υποθέσεις βίας και εξαφανίσεων διερευνήθηκαν σε μια αποστολή για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η ομάδα από τα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε την αποστολή ως «εχθρική πρωτοβουλία».

Ο Jorge Valero είπε πέρυσι ότι η δράση του ΟΗΕ ήταν μέρος μιας εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Η Βενεζουέλα υφίσταται σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση και εκατομμύρια πολιτών έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια.

Τι είπε η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών;

 

Στην έκθεση των ευρημάτων της, η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπλέκονται σε ένα πρότυπο συστηματικής βίας από το 2014, με στόχο την καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης και γενικότερα της επιβολής καθεστώτος τρομοκρατίας στον πληθυσμό.

Ο Μαδούρο και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας δεν γνώριζαν μόνο τα εγκλήματα, αλλά έδωσαν εντολές, συντονισμένες επιχειρήσεις και προμήθευαν πόρους, ανέφερε η έκθεση.

Η ομάδα κάλεσε δε, τη Βενεζουέλα να υποχρεώσει τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν και να αποτρέψουν περαιτέρω παραβιάσεις.

«Η αποστολή βρήκε εύλογους λόγους να πιστεύει ότι οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν προγραμματίσει και εκτελέσει από το 2014 σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένες από τις οποίες - συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων δολοφονιών και συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων - ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»,  ανέφερε σε δήλωσή του η πρόεδρος της αποστολής, Marta Valiñas.

«Εκτός από τις μεμονωμένες πράξεις, αυτά τα εγκλήματα συντονίστηκαν και διαπράχθηκαν σύμφωνα με τις πολιτικές του κράτους, με τη γνώση ή την άμεση υποστήριξη διοικητών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων» πρόσθεσε.

Η έκθεση εξέτασε επίσης τη βίαιη αντίδραση κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης και τα βασανιστήρια των ανθρώπων, την περίοδο της κράτησής τους.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ