Ερντογάν: Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στην ανατολική Μεσόγειο - Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας

Ερντογάν: Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στην ανατολική Μεσόγειο - Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας Facebook Twitter
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε τη σημερινή εθνική επέτειο της Τουρκίας για να προβεί σε νέες, έμμεσες απειλές προς την Ελλάδα.

Κατά την επίσκεψή του στο μαυσωλείο του Ατατούρκ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του προς τον τουρκικό λαό για την «Γιορτή της Νίκης»: «Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, ήταν οι ίδιοι εισβολείς και προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα».

Διεμήνυσε δε πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη», είπε χαρακτηριστικά, μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι που χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. 

«Ακριβώς όπως το έθνος μας πέτυχε τη νίκη στον αγώνα της για την ανεξαρτησία, δεν θα διστάσει ποτέ να αποτρέψει τις επιθυμίες και τις κινήσεις για μια σύγχρονη Συνθήκη των Σεβρών στη γαλάζια πατρίδα μας [...] Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων μας, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους εδώ και χίλια χρόνια για να προστατέψουν αυτή την πατρίδα, κι επίσης μία υγιή και γαλήνια ζωή στους βετεράνους μας. Χρόνια πολλά για την Εορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου».

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα έγραψε ο Ερντογάν στο βιβλίο επισκεπτών στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ: «Στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία δεν θα σκύψει το κεφάλι της στις πρακτικές απειλών, εκβιασμών που στόχο έχουν την εξόντωση. Η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συνθήκες.»

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα παραμείνει για 90 ημέρες στην περιοχή

 

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε την παραμονή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα ακόμη τρίμηνο, τονίζοντας πως οι NAVTEX θα συνεχιστούν. 

Όπως μετέδωσε το CNNTurk, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκταθεί στα 12 μίλια. «Η απόφαση που έλαβε η Συνέλευση μας πριν από χρόνια ισχύει ακόμα. Αυτή είναι αιτία πολέμου».

Ο Οκτάι, κατηγορούσε από την πλευρά του την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μια καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη «κάνει άλλα σχέδια», ενώ δεν έκρυψε και την οργή του για το μέτωπο Παρισίου – Αθήνας, μετά τις αυστηρές συστάσεις Μακρόν προς την Τουρκία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ