The Times: Η άστατη συμπεριφορά του Ερντογάν βασική αιτία της ελληνοτουρκικής έντασης

The Times: Η άστατη συμπεριφορά του Ερντογάν βασική αιτία της ελληνοτουρκικής έντασης Facebook Twitter
The Times: Η άστατη συμπεριφορά Ερντογάν - Βασική αιτία της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
0

«Οι προκλήσεις Ερντογάν» αποτελούν βασική πτυχή στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμούν οι Times του Λονδίνου.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο χείλος της σύγκρουσης για τους ενεργειακούς πόρους αναφέρει το άρθρο των Times.

«Για περισσότερα από 70 χρόνια το ΝΑΤΟ διατήρησε την ειρήνη στην Ευρώπη. Τώρα, δύο από τα κράτη μέλη της, η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται στο χείλος της σύγκρουσης όχι με έναν εξωτερικό εχθρό αλλά μεταξύ τους» συνεχίζουν οι βρετανικοί Times.

«Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε υψηλή επιφυλακή. Ποτέ ξανά, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο κίνδυνος του πολέμου δεν ήταν τόσο πιεστικός» συνεχίζει το άρθρο που φιλοξενούν σήμερα οι Times του Λονδίνου με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο άμεσος λόγος είναι οι ανταγωνιστικοί ισχυρισμοί των χωρών για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Η ευρύτερη αιτία είναι η άστατη συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι των χωρών του ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει η Ελλάδα και η Τουρκία είναι συνδεδεμένη σε μια τελωνειακή ένωση, πρέπει να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η διαιτησία δεν πρέπει να εκληφθεί ως ισοτιμία, γράφει το άρθρο, εξηγώντας ότι οι διεκδικήσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να υποστηριχθούν.

Η Ελλάδα μπορεί λογικά να αναμένει από τους συμμάχους της να το δηλώσουν αυτό στον κ. Ερντογάν ο οποίος, όπως ο σύμμαχός του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, συνηθίζει την ριψοκίνδυνη διπλωματία.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Άγκυρα έστειλε στην ανατολική Μεσόγειο το πλοίο Oruc Reis αυτήν την εβδομάδα «για να κάνει έρευνες στα ύδατα γύρω από τα ελληνικά νησιά». Οι τουρκικές κυβερνήσεις, συνεχίζει, ανέκαθεν υποστήριζαν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να επωφεληθεί από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής.

Η Τουρκία εναντιώνεται κυρίως στην επιμονή της Ελλάδας ότι το καθένα από τα εκατοντάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει τη δική του υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα στους γύρω πόρους. Και η αξίωση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά είναι σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, τονίζει ο αρθρογράφος των Times, η Τουρκία δηλώνει την απροθυμία της να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του νόμου για την επίλυση διαφορών επί των εδαφών και των πόρων.

Ο Ερντογάν άλλαξε τη στάση της Τουρκίας στη διεθνή τάξη και όχι με καλό τρόπο», επισημαίνουν οι Times.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM