Σε δημοπρασία το χειρόγραφο γράμμα της Ρόζα Παρκς για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σε δημοπρασία το χειρόγραφο γράμμα της Ρόζα Παρκς για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Facebook Twitter
Ο Κινγκ οργάνωσε το μποϊκοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση της Παρκς - Getty Images
0

Μια επιστολή που έγραψε η Ρόζα Παρκς στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μια δεκαετία μετά τη δολοφονία του, βγαίνει σε δημοπρασία.

Το γράμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα Moments in Time και η τιμή του έχει καθοριστεί στις 54.000 δολάρια. Φέρει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 1981 και ο παραλήπτης του είναι κάποιος κ.Κέσλερ.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Moments in Time, Gary Zimet, η επιστολή γράφτηκε ως απάντηση στην αλληλογραφία με συλλέκτη αυτόγραφων που ρώτησε την Παρκς τι πίστευε για τον Κινγκ.

«Τον θαύμαζα και τον σεβόμουν ως έναν πραγματικά μεγάλο άνδρα αφοσιωμένο στην ελευθερία, την ειρήνη και την πίστη σε κάθε καταπιεσμένο άνθρωπο. Ήταν ο ηγέτης των λαών στο Μοντγκόμερι, την Αλαμπάμα και το έθνος» λέει μεταξύ άλλων η Παρκς.

Σε δημοπρασία το χειρόγραφο γράμμα της Ρόζα Παρκς για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Facebook Twitter
«Τον θαύμαζα και τον σεβόμουν ως έναν πραγματικά μεγάλο άνδρα αφοσιωμένο στην ελευθερία, την ειρήνη και την πίστη σε κάθε καταπιεσμένο άνθρωπο» γράφει μεταξύ άλλων η επιστολή της Παρκς για τον Κινγκ

Ο Κινγκ ήταν αυτός που είχε οργανώσει το μποϊκοτάζ στα λεωφορεία του Μοντγκόμερι, μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση της Παρκς επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα λευκό στο δημοτικό λεωφορείο.

Επρόκειτο για μια διαμαρτυρία πολιτικών δικαιωμάτων όπου οι αφροαμερικανοί αρνούνταν να μπουν στα λεωφορεία της πόλης, εξαιτίας του διαχωρισμού των θέσεων που υποχρέωνε να κάθονται ξεχωριστά λευκοί και μαύροι πολίτες. Ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου του 1955 και έληξε ένα χρόνο μετά, στις 20 Δεκεμβρίου του 1956.

Οδήγησε σε μια τεράστια νίκη της κοινότητας των μαύρων, με τη δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που καταργούσε το φυλετικό διαχωρισμό στις δημόσιες μεταφορές του Μοντγκόμερι.

Η Παρκς πέθανε τον Οκτώβριο του 2005 σε ηλικία 92 χρόνων. Και τιμήθηκε από το δήμο του Μοντγκόμερι με ένα άγαλμα στη μνήμη της, το Δεκέμβριο του 2019.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ