Σιαμαία κορίτσια, που ήταν ενωμένα στο κεφάλι, διαχωρίστηκαν επιτυχώς έπειτα από επέμβαση που έγινε σε νοσοκομείο του Βατικανού.

 

Η Ερβίνα και η Πρεφίνα γεννήθηκαν πριν από 2 χρόνια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η περίπτωσή τους ήταν σπάνια, καθώς ήταν ενωμένες σε μεγάλο τμήμα του κρανίου, του αυχένα και μοιράζονταν το μεγαλύτερο μέρος του φλεβικού συστήματος.

 

Πηγή φωτό Bambino Gesù
Πηγή φωτό Bambino Gesù

 

Η χειρουργική επέμβαση έγινε στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu και είναι η πρώτη για τέτοια περίπτωση στην Ιταλία και ίσως σε όλο τον κόσμο- καθώς δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο στη βιβλιογραφία- σύμφωνα με τους γιατρούς. Η διαδικασία κράτησε 18 ώρες και σε αυτή μετείχαν 30 γιατροί και νοσοκόμες.

 

«Ήταν μία από τις πιο σπάνιες και περίπλοκες περιπτώσεις», ανέφερε η ιατρική ομάδα. Η επέμβαση έγινε στις 5 Ιουνίου και τα κορίτσια αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως, καθώς η μετεγχειρητική πορεία τους είναι καλή.

 

Πηγή φωτό Bambino Gesù
Πηγή φωτό Bambino Gesù

 

Η πρόεδρος του νοσοκομείου, Μαριέλα Ένοκ, γνώρισε τα δίδυμα κορίτσια σε ένα ταξίδι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τον Ιούλιο του 2018 και προσφέρθηκε να αντιμετωπιστεί η κατάστασή τους στη Ρώμη.

 

Τα κορίτσια έφτασαν στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με τη μητέρα τους, Ερμίνε και το πρώτο στάδιο της θεραπείας έγινε τον Μάιο του 2019. Ακολούθησε το επόμενο στάδιο έναν μήνα αργότερα και τον Ιούνιο του 2020 διαχωρίστηκαν.

 

«Ήταν μια συναρπαστική στιγμή, μια φανταστική, ανεπανάληπτη εμπειρία», δήλωσε ο Κάρλο Μάρας, επικεφαλής της νευροχειρουργικής στο νοσοκομείο. «Ήταν ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και κάναμε τα πάντα για να τον πετύχουμε, με πάθος, αισιοδοξία και χαρά», συμπλήρωσε.

 

Οι δίδυμες γιόρτασαν τα δεύτερα γενέθλιά τους στις 29 Ιουνίου και οι ιατρικές εξετάσεις τους δείχνουν ότι τα πηγαίνουν καλά. Οι εγκέφαλοί τους είναι ακέραιοι και οι επιτυχείς επεμβάσεις σημαίνουν ότι η κινητική και νοητική ανάπτυξή τους θα είναι φυσιολογική, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

 

 

Η μητέρα τους ευχαρίστησε την ομάδα των γιατρών και δήλωσε ότι θα ήθελε να βαπτιστούν οι κόρες τους από τον πάπα Φραγκίσκο. «Η Ερβίνα και η Πρεφίνα γεννήθηκαν δύο φορές. Αν είχαμε μείνει στην Αφρική, δεν ξέρω ποια θα ήταν η μοίρα τους. Τώρα τα κοριτσάκια μου μπορούν να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν και να γίνουν γιατροί για να σώσουν άλλα παιδιά», δήλωσε η μητέρα.

 

Πηγή φωτό Bambino Gesù
Πηγή φωτό Bambino Gesù

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr