Βόρεια Κορέα: Για «λαμπρή επιτυχία» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού κάνει λόγο ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Για «λαμπρή επιτυχία» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού κάνει λόγο ο Κιμ Γιονγκ Ουν Facebook Twitter
Βόρεια Κορέα: Για «λαμπρή επιτυχία» στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού κάνει λόγο ο Κιμ Γιονγκ Ουν (EPA)
0

Για «λαμπρή επιτυχία» στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού κάνει λόγο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.


Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρέτισε τη «λαμπρή επιτυχία» της χώρας του στην αντιμετώπιση του Covid-19 κατά τη διάρκεια συνάντησης του πολιτικού του γραφείου, λέγοντας μάλιστα πως «είχε αποτρέψει την εισβολή του κακοήθους ιού και πως είχε  διατήρησε μια σταθερή κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της και έβαλε χιλιάδες πολίτες σε απομόνωση πριν από έξι μήνες καθώς ο ιός εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο.

Η χώρα ωστόσο, πήγε και ένα βήμα πιο πέρα αναφέροντας ότι δεν έχει κρούσματα του ιού, αν και αναλυτές λένε ότι αυτό είναι απίθανο.

Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τον Κιμ λέγεται ότι «ανέλυσε λεπτομερώς την εξαμηνιαία εθνική έκθεση της αντιεπιδημιολογικής εικόνας της χώρας» σε συνεδρίαση του πολιτικού του γραφείου την Πέμπτη.

Είπε ότι η επιτυχία στο χειρισμό του ιού «επιτεύχθηκε από την διορατική ηγεσία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος».

Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της διατήρησης της «μέγιστης επιφυλακής χωρίς χαλάρωση στο μέτωπο της επιδημίας», προσθέτοντας ότι ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει σε γειτονικές χώρες.

«Προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η βιαστική χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε αδιανόητη και ανεπανόρθωτη κρίση» όπως ανέφερε το KCNA την Παρασκευή.

Βέβαια, το αν έχει εξαπλωθεί ο ιός στη Βόρεια Κορέα κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει πραγματικά. Η χώρα «έκλεισε» από τις 30 Ιανουαρίου και ελάχιστοι άνθρωποι κατάφεραν να μπουν ή να βγουν από αυτήν .

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού είχε εθελοντές στην περιοχή των συνόρων που ασχολήθηκαν με μέτρα πρόληψης κατά του ιού και υπήρξαν αρκετές μη επιβεβαιωμένες αναφορές κρουσμάτων εντός της χώρας.

Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, η Πιονγκγιάνγκ θέλει να φαίνεται σίγουρη πως έχει συντρίψει την πανδημία.

Στο εσωτερικό της χώρας, αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα αυστηρά μέτρα που έλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να κρατήσει τον ιό εκτός συνόρων, λειτούργησαν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να γνωρίζει ο λαός του ότι τους έσωσε αν και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας.

Αλλά αυτό έχει κόστος. Η κυκλοφορία στα σύνορα έχει διακοπεί άρα η εισαγωγή βασικών προμηθειών είναι αδύνατη.

Διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το BBC, αναφέρουν πως υπάρχουν αποθέματα ιατρικού εξοπλισμού και προμήθειες ωστόσο, υπήρξαν πολλές αναφορές για μαζικές αγορές διεθνών αγαθών σε πολυκαταστήματα στην Πιονγκγιάνγκ. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για άδεια ράφια καθώς τα προϊόντα είναι περιορισμένα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο 12 αποστάτες έχουν φτάσει στη Νότια Κορέα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει σημειωθεί.

Ο λαός της Βόρειας Κορέας μπορεί να είναι προστατευμένος από τον κορωνοϊό αλλά πλέον είναι πιο απομονωμένος  από ποτέ.

Τα έκτακτα μέτρα

Ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, η Βόρεια Κορέα σφράγισε τα σύνορά της και αργότερα απομόνωσε εκατοντάδες αλλοδαπούς στην πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ. Παράλληλα, έβαλε σε καραντίνα δεκάδες χιλιάδες πολίτες και έκλεισε σχολεία.

Η Βόρεια Κορέα έχει ανοίξει πλέον τα σχολεία, αλλά έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις και έχει υποχρεώσει τους πολίτες να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους, ανέφερε έκθεση του Reuters την 1η Ιουλίου, επικαλούμενο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι η χώρα έχει ελέγξει μόλις 922 άτομα για τον ιό και όλοι τους ήταν αρνητικοί.

Ωστόσο, ο Oliver Hotham, διευθύνων σύμβουλος του ειδικού ιστότοπου ειδήσεων NK News, δήλωσε στο BBC ότι η πιθανότητα να μην έχει κρούσματα η Βόρεια Κορέα είναι πιθανότατα μη ρεαλιστική.

«Είναι πολύ απίθανο να μην έχει καταγράψει κρούσματα, καθώς συνορεύει με την Κίνα και τη Νότια Κορέα. (Ειδικά με την Κίνα), δεδομένου του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των χωρών, πραγματικά δεν βλέπω πώς είναι δυνατόν να το έχουν αποτρέψει» είπε.

Διευκρίνισε ωστόσο, πως στη χώρα πήραν προφυλάξεις νωρίς «και (με αυτόν τον τρόπο) νομίζω ότι είναι πιθανό να κατάφεραν να αποτρέψουν ένα δυνατό ξέσπασμα του ιού».

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM