Γερμανία: Το SPD θέλει τον Σολτς υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές

Γερμανία: Το SPD θέλει τον Σολτς υποψήφιο για την καγκελαρία στις εκλογές Facebook Twitter
EPA
0

Το SPD θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία, στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πηγές από το SPD. Η δημοτικότητα του Σολτς έχει εκτοξευθεί τόσο εντός του κόμματος όσο και στη γνώμη των Γερμανών πολιτών, επειδή στήριξε τα άνευ προηγουμένων προγράμματα δαπανών που επιστρατεύθηκαν για να καταφέρει η οικονομία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του SPD, που αυτοπροσδιορίστηκε ως επικριτής του Σολτς, παραδέχθηκε μιλώντας στο Reuters ότι ο υπουργός Οικονομικών έκανε «εντυπωσιακή δουλειά» κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι είναι υψηλές οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία.

Οι συμπρόεδροι του SPD, Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς είχαν συζητήσεις με σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς κρατιδίων, περιφερειακούς επικεφαλής του κόμματος και κορυφαίους βουλευτές. Σε αυτές τις συζητήσεις, το όνομα του Σολτς αναφέρθηκε επανειλημμένα ως ο υποψήφιους που προτιμούν, σύμφωνα με την Die Zeit.

Ακόμη και ο Κέβιν Κιούνερτ- επικριτής του Σολτς και επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος- άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τον υπουργό Οικονομικών ως υποψήφιος, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Οι Έσκεν και Βάλτερ- Μπόργιανς, που νίκησαν τον Σολτς και την Κλάρα Γκέιβιτς στις περσινές εκλογές για την ηγεσία του SPD, υποβάθμισαν το δημοσίευμα, αλλά δεν το διέψευσαν. Σε γραπτή δήλωσή τους ανέφεραν ότι είναι ακόμη σε συζητήσεις με πιθανούς υποψήφιους και ότι θα κάνουν την πρότασή τους μόνο όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Το SPD σχεδιάζει να ανακοινώσει τον υποψήφιο για την καγκελαρία πιθανότατα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Ο Σολτς επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Οι εκλογές στη Γερμανία θα γίνουν το 2021 και η Άνγκελα Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει πέμπτη θητεία.

Με πληροφορίες από Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ