ΗΠΑ: Τέσσερις στους 10 πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη ή καταπίνουν καθαριστικά

ΗΠΑ: Τέσσερις στους 10 πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη ή καταπίνουν καθαριστικά Facebook Twitter
EPA
0

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (39%) χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο διάφορα καθαριστικά και απολυμαντικά στην προσπάθειά τους να μην μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.

Αυτό έδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερωτήθηκε δημοσίως αν η χορήγηση τέτοιων προϊόντων με ένεση θα μπορούσε να θεραπεύσει τους ασθενείς με Covid-19.

Το πλύσιμο των τροφίμων με λευκαντικό, η χρήση οικιακών καθαριστικών προϊόντων και απολυμαντικών σε γυμνό δέρμα και η σκόπιμη εισπνοή ή κατάποση τέτοιων ειδών ήταν κάποιες από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές «υψηλού κινδύνου» που αναφέρθηκαν στη διαδικτυακή δημοσκόπηση της 4ης Μαΐου. Σε αυτήν την έρευνα συμμετείχαν 502 ενήλικες Αμερικανοί, όπως ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας ανέφερε ότι διενεργήθηκε αφού παρατηρήθηκε «κατακόρυφη αύξηση» των τηλεφωνικών κλήσεων στα κέντρα δηλητηριάσεων επειδή πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε καθαριστικά και απολυμαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα τέλη Απριλίου ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια από τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου που έδινε, ρώτησε τους επιστήμονες αν η χορήγηση απολυμαντικού στους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό θα βοηθούσε να θεραπευτούν. Πολλοί κατασκευαστές οικιακών καθαριστικών προϊόντων έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους καταναλωτές να μην πίνουν, ούτε να κάνουν ενέσεις με αυτά τα είδη.

Το 39% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι ακολουθούν σκόπιμα κάποια από τις πρακτικές υψηλού κινδύνου, τις οποίες δεν συνιστά το CDC, για να μην προσβληθούν από την ασθένεια. Μεταξύ αυτών είναι το πλύσιμο των τροφίμων με χλωρίνη, το ψέκασμα του σώματος με απολυμαντικό και η κατάποση ή οι γαργάρες με διάλυμα λευκαντικού και νερού με σαπούνι.

Ένας στους τέσσερις είπε ότι παρουσίασε τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας τον περασμένο μήνα που οφείλεται στη χρήση αυτών των προϊόντων.

Τα CDC προτείνουν να περιληφθούν στα μηνύματα που αφορούν την πρόληψη της Covid-19 και οδηγίες για τη σωστή χρήση των καθαριστικών και των απολυμαντικών, καθώς επίσης να επισημανθεί ότι πρέπει να φυλάσσονται σε μέρη που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM