Παρίσι: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας- Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες

Παρίσι: Επεισόδια σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας- Φωτιές, χημικά και πλαστικές σφαίρες Facebook Twitter
0

Επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Περίπου 20.000 άνθρωποι αψήφισαν την απαγόρευση συναθροίσεων- λόγω κορωνοϊού- και διαδήλωσαν την Τρίτη για τον θάνατο μαύρου άνδρα υπό αστυνομική κράτηση, το 2016, με αφορμή τις μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Αντλώντας συνθήματα από το αμερικανικό κίνημα- «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»- οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δικαιοσύνη για τον Ανταμά Τραορέ, ο θάνατος του οποίου πριν από τέσσερα χρόνια είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία στη Γαλλία. Η κινητοποίηση ξεκίνησε έξω από δικαστήριο, έπειτα από έκθεση που απαλλάσσει τους τρεις αστυνομικούς που συνέλαβαν τον Τραορέ. 

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, για να διαλύσει το πλήθος, ενώ ξέσπασαν συγκρούσεις. Συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, που «απάντησαν» με χρήση πλαστικών σφαιρών. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους, ποδήλατα και μηχανές, για να δημιουργήσουν φλεγόμενα οδοφράγματα.

 

«Η βία δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατία», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ. «Τίποτα δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά που έλαβε χώρα στο Παρίσι απόψε, καθώς απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για την προστασία της υγείας όλων», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, στους συγκεντρωμένους είχε μιλήσει η αδελφή του Τραορέ, Άσα. «Σήμερα δεν μιλάμε για τη μάχη της οικογένειας Τραορέ. Είναι η μάχη για όλους. Όταν μαχόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, μαχόμαστε για τον Ανταμά Τραορέ. Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι επανάληψη αυτού που συμβαίνει στη Γαλλία», είπε.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Λιλ έκαναν πορεία 2.500 άνθρωποι, στη Μασσαλία βγήκαν στους δρόμους 1.800 πολίτες και στη Λιόν 1.200.

Η υπόθεση Τραορέ

Το 2016 ο 24χρονος Ανταμά Τραορέ, έπειτα από μια αντιπαράθεση σε διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων, συνελήφθη σε σπίτι που είχε κρυφτεί, έπειτα από κυνηγητό 15 λεπτών με την αστυνομία.

Ένας από τους τρεις αστυνομικούς κατέθεσε ότι ακινητοποίησαν στο έδαφος τον Τραορέ με το σωματικό βάρος τους. Ο 24χρονος έχασε τις αισθήσεις του στο περιπολικό και πέθανε σε κοντινό αστυνομικό τμήμα. Φορούσε ακόμη χειροπέδες όταν έφτασε εκεί το ασθενοφόρο.

Την Παρασκευή, ιατρική επιτροπή απάλλαξε τους τρεις αστυνομικούς, λέγοντας ότι ο Τραορέ δεν πέθανε από «ασφυξία λόγω της θέσης του σώματός του», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να προκλήθηκε ο θάνατος επειδή τον ακινητοποίησαν στο έδαφος.

Αντί για αυτό, έκριναν ότι ο θάνατος του Τραορέ πιθανότατα προκλήθηκε από καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας υποκείμενων ζητημάτων υγείας, στο πλαίσιο «έντονου στρες» και σωματικής κόπωσης, σε συνδυασμό με την παρουσία κάνναβης στον οργανισμό του. Αυτή είναι η τρίτη επίσημη έκθεση που απαλλάσσει τους αστυνομικούς και ανατρέπει προηγούμενη ιατρική έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της οικογένειας Τραορέ, σύμφωνα με την οποία ο 24χρονος πέθανε από ασφυξία.

Όμως, την Τρίτη, νέα έρευνα που διέταξε η οικογένεια κατέληξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από την τεχνική σύλληψης που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί.

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM